Hlavní obsah

Pavel Liška jako venkovský učitel

Právo, míš

Na hlavním nádraží v Lipsku, jednom z největších vlakových nádraží v Evropě, skončilo natáčení filmu scenáristy a režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel. Po Divokých včelách a Štěstí je to jeho třetí film na téma hledání lásky.

Článek

Po nehostinném prostředí severočeského města ve Štěstí umístil Sláma děj svého filmu do malebné jihočeské krajiny, kde žije a důvěrně ji zná. Na břehu rybníka Pančar postavili filmaři nádherný statek, kde se část filmu odehrává, ale Marek Diviš se s kamerou přesouval i do vesnické školy nebo hospody a některé scény vznikaly v Německu.

Příležitost pro Zuzanu Bydžovskou

Učitele ztvárnil Slámův "dvorní herec" Pavel Liška, ženskou hlavní rolí, statkářkou Marií, připravil Sláma velkou příležitost Zuzaně Bydžovské.

"Já osobně si troufám tvrdit, že oba podali vynikající herecké výkony," říká k tomu Sláma a vzpomíná zejména na netradičně dlouhé scény, natáčené na statku: "Záběry vyžadovaly velké soustředění herců a celého štábu, v tom to bylo poměrně náročné."

Ve filmu dostal velký prostor také neherec Ladislav Šedivý. Režisér ho vybral a do role Mariina syna obsadil po rozsáhlém castingu, kterého se zúčastnila i řada herců. V dalších rolích publikum uvidí Terezu Voříškovou, Marka Daniela, Miroslava Krobota, Zuzanu Kronerovou a mnoho neherců.

Film vzniká ve společnosti Negativ, které se podařilo pokrýt natáčení ve velké míře financemi od německých a francouzských koproducentů.

Premiéra bude v březnu

"Díky penězům zahraničních koproducentů jsme pocítili jistou tvůrčí volnost, ale o to větší nyní cítíme vůči nim zodpovědnost. Natáčení ale probíhalo poměrně hladce, v tuto chvíli máme sestříhanou velkou část filmu, proto jsme se rozhodli na nic nečekat a premiéru jsme přesunuli z původně plánovaného podzimu příštího roku už na březen," dodávají producenti.

Po předchozích úspěších filmu Bohdana Slámy v zahraničí (naposledy hlavní cena pro Štěstí na festivalu v San Sebastianu) jsou už nyní producenti v kontaktu se zahraničním distributorem - společností Wild Bunch, která bude pro film pracovat na zahraničním filmovém trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám