Hlavní obsah

Verdikt ÚS může ohrozit demokracii, tvrdí ministr Pospíšil

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) souhlasí s prezidentem Václavem Klausem, podle kterého Ústavní soud ohrozil demokracii svým verdiktem v kauze bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Jaroslava Bureše. Řekl to v pondělním Pressklubu na Frekvenci 1. Podle ministra hrozí, že soudcovská nezávislost vykládána příliš široce a stane se z ní spíš výhoda pro soudce než pojistka před zásahy do jejich rozhodování.

Článek

"S panem prezidentem souhlasím. Já jsem tím výrokem překvapen a s takovýmto výkladem soudcovské nezávislosti, který dnes Ústavní soud přináší v různých rozhodnutích, které se mimo jiné týkají i kauzy Brožová, tak s tím nesouhlasím. Myslím si, že ten výklad je příliš široký. Takže já se budu lišit pouze v termínech, ale obsahově se s názory pana prezidenta ztotožňuji. Já s těmi názory souhlasím," uvedl ministr spravedlnosti.

Prezident Klaus kritizoval rozhodnutí Ústavního soudu, který v polovině září zbavil funkce místopředsedy Nejvyššího soudu Jaroslava Bureše. Právě prezident přitom Bureše do této funkce jmenoval. Proti tomu se postavila předsedkyně NS Iva Brožová. Jádrem sporu byl počet místopředsedů NS. Bureš byl už druhým. Brožová tvrdila, že NS má mít jen jednoho, Klaus tvrdil, že jich může být i víc a rozhodnutí Ústavního soudu označil za protiústavní.

Pospíšil: soudcovská nezávislost se vykládá příliš široce

"Za určitých okolností to může být ohrožení demokracie, a to ve chvíli, kdy soudcovská nezávislost bude vykládána široce a kdy se z té soudcovské nezávislosti stane určitá výhoda soudcovského stavu a ne pojistka před tím, že do soudcovské činnosti bude zasahováno." Podle Pospíšila k tomu výrok ÚS směřuje: "Otevírají se dveře k tomu, aby zde takováto situace do budoucna mohla nastat!"

Ministr spravedlnosti uvedl, že má jiný názor na výklad soudcovské nezávislosti než ÚS a důrazně varoval: "Pokud by Ústavní soud dále takto rozhodoval a dále takto rozšiřoval například výklad soudcovské nezávislosti a její pojetí, pak si myslím, že to může vést k narušení rovnováhy mocí ve státě, to znamená rovnováhy mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám