Hlavní obsah

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

PRAHA

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských fondů už nemá prostor situaci ve svém resortu řešit. Předseda strany Martin Bursík připomněl, že za Kuchtové dosáhlo ministerstvo školství řady úspěchů a následně se ministryni Kuchtové veřejně omluvil za mediální prezentaci jejich vztahu, který byl popisován jako souboj.

Článek

Poté ministryně Kuchtová oznámila svou rezignaci, kterou zdůvodnila tím, že jí údajně není umožněn prostor v této funkci pro výkon své práce. Tím měla na mysli především vnější tlaky a zákulisní hry.

"V poslední době se objevilo více útoků a vystoupení proti mé osobě až osobních ze strany zájmových skupin a také ze strany politických partnerů, bohužel i koaličních," řekla Kuchtová. "Tyto útoky mi nedávají prostor, abych věcně dokončila přípravu programu," dodala ke své rezignaci.

O nástupcích se spekuluje

Nástupce Kuchtové zatím není znám. Velká kritička Kuchtové, lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, označila za ideálního kandidáta například bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma. Zmínila i senátora a bývalého rektora Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušku.

Ministerstvo by prý mohla, alespoň dočasně, řídit i exministryně školství Miroslava Kopicová. Televize Prima s odvoláním na politiky SZ jmenovala předsedu stranické revizní komise Radana Večerku, televize Nova pak Františka Korbela a šéfku poslanců SZ Kateřinu Jacques.

Odchází i kontroverzní náměstek

Ministerstvo spolu s Kuchtovou opouští i její náměstek Jaromír Soukup, který má přípravu fondů na starosti. V poslední době byl často kritizovaný. Jeho odvolání doporučil před týdnem Kuchtové Bursík. Ministryně to však odmítla s vysvětlením, že fondů se ujal před dvěma týdny, a je proto jasné, že za problém neodpovídá.

Sám Soukup v rozhovoru pro Právo z problémů při čerpání obvinil bývalého náměstka Marka Moru. Ten byl jedním z lidí, kteří během posledních měsíců z ministerstva odešli. Z úřadu odešel i náměstek pro výzkum a vysoké školství Pavel Komárek.

Podle Soukupa byl tlak koaličních partnerů v poslední době neúnosný a neměl už nic společného s věcnou podstatou problému. Zcela chápe, že Kuchtová odchází, protože se v takových podmínkách nedalo pracovat.

Topolánek další změny v kabinetu neočekává

Premiér Mirek Topolánek (ODS)  v reakci na demisi Kuchtové prohlásil, že další změny ve svém kabinetu neočekává. "Nemám pocit, že by to (odchod Kuchtové) mělo znamenat nějaké výraznější změny ve vládě," prohlásil.

Zelení zahájili jednání o Kuchtové už v pondělí večer. Postupně se protáhlo až do úterního rána. Po přestávce pak v úterý dopoledne pokračovalo.

Příčinou bylo čerpání peněz z eurofondů

Hlavním problémem je evropský operační projekt ministerstva s názvem Výzkum a vývoj pro inovace předložený Evropské komisi (EK) ke schválení. Na základě tohoto programu mají z Bruselu přijít peníze na vybudování středoevropského vědeckého centra v Brně.

Ministerstvo školství převedlo část agendy pro čerpání z evropských fondů ze svého resortu na ministerstvo průmyslu a agenturu Czechinvest. To bylo těsně před schválením EK a ta pro náhlou změnu podmínek proces schválení zastavila.

Ministerstvo po tomto odmítnutí návrh přepracovalo a Evropská komise má o jeho spuštění rozhodnout do 12. října.

Reklama

Související články

Ministryně Kuchtová nehodlá rezignovat

Ministryně školství Dana Kuchtová v neděli večer Novinkám sdělila, že nerezignuje a nehodlá ani odvolat náměstka Soukupa. V pondělí chce předložit program...

Premiér chce opět jednat o odvolání Kuchtové

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) má ve vládě stále vratkou pozici. Premiér Mirek Topolánek (ODS) novinářům řekl, že se bude muset vrátit k tomu, jak její...

Výběr článků

Načítám