Hlavní obsah

Starostové se stažením žaloby kvůli daním počkají

Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Starostové dvou obcí ve Zlínském kraji, Suché Loze a Vysokého Pole, zatím nestáhnou žalobu kvůli rozpočtovému určení daní, kterou podali ve Štrasburku. Čekají na rozhodnutí vlády, která o novele zákona v pondělí jednala, ale rozhodnutí přesunula na příští týden. Až poté, co padne rozhodnutí, svolají obce svá zastupitelstva, která odhlasují další osud žaloby.

Článek

Starostům vadí, že malé obce dostávají z daní na obyvatele jen zlomek toho, co velká města. Poté, co ministr financí Kalousek navrhl změny zákona a navrhl vyrovnání příjmů, oznámil stažení žaloby starosta Suché Lozi.

Přestože ale slíbili Kalouskovi, že stáhnou žalobu, tak vzhledem k faktu, že sobotní jednání výkonné rady ODS rozhodlo nepodpořit ministrův návrh, žalobu ve Štrasburku zatím ponechají, informovali o tom jejich představitelé po pondělním jednání ve Zlíně.

"Ještě před pár dny se na sjezdu snažili občanští demokraté stranu oživit a probudit. Svým víkendovým rozhodnutím ohledně rozpočtového určení daní ale udělali krok zpět," uvedl k tomu starosta Vysokého Pole Josef Zicha.

Obce chtějí svolat mimořádná zastupitelstva, která rozhodnou, zda žalobu ve Štrasburku ponechat nebo je stáhnout.

Starostové svorně přiznávají, že proti Kalouskovi nic nemají a nemyslí si, že by něco udělal špatně. Každopádně hodlají počkat na pondělní rozhodnutí vlády a do té doby zatím své žaloby nestáhnou. ODS ale avizovala, že ve vládě zákon zablokuje.

"Rozhodně si nemyslíme, že by nás ministr Kalousek podrazil. Nečekali jsme ale, že problém nastane na straně ODS," konstatoval právní zástupce obou obcí Stanislav Polčák. "ODS o víkendu ukázala, že preferuje zájmy pouze čtyř největších měst a osmdesát procent menších měst a obcí hodila přes palubu," dodal.

Stát nyní rozděluje vybrané daně mezi obce podle počtu obyvatel. Čím větší sídlo, tím větší obnos získá na obyvatele. Novela by měla daňové příjmy malých obcí posílit na úkor čtyř největších měst. Ta by přišla celkem o 3,3 miliardy korun. Zbylé obce a města by si naopak polepšily o 5,8 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám