Hlavní obsah

Soud s Fujimorim může začít, Chile jej vydalo zpět do Peru

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

Chile vydalo v sobotu bývalého peruánského prezidenta Alberta Fujimoriho zpět do vlasti. Devětašedesátiletý Fujimori tam čelí obvinění z korupce a porušování lidských práv. O vydání Fujimoriho rozhodl v pátek chilský nejvyšší soud.

Článek

Bývalý prezident všechna obvinění, která se datují do počátku 90. let, odmítá. Proti vydání do Peru dlouho bojoval, nyní tvrdí, že mu rozhodnutí chilských úřadů dalo šanci očistit jeho jméno. "Vládl jsem v Peru během jednoho z jeho nejhorších období a vyřešil jsem spoustu problémů," řekl. Připustil však zároveň některé "hloupé chyby".

Fujimori má v Peru řadu stoupenců, ještě více lidí by jej ale rádo vidělo před soudcem. Exprezident čelí obvinění v pěti případech korupce a dvou kauzách porušování lidských práv.

Z čeho je Alberto Fujimori obviněn

Porušování lidských práv: schvalování zabití civilistů při bojích proti povstalcům v Barrios Altos v roce 1991 (15 mrtvých) a v La Cantuta o rok později (10 obětí).

Korupce: mimo jiné zpronevěra 15 miliónů dolarů (asi 300 mil. Kč), nezákonné odposlouchávání a výplaty členům kongresu

Syn japonských přistěhovalců vedl Peru mezi lety 1990 a 2000, poté před koncem mandátu v době propukajícího korupčního skandálu ze země uprchl. Nejprve žil v Japonsku, kde jej chránila imunita. Do Chile přicestoval před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám