Hlavní obsah

Kalousek slíbil obcím nový zákon o rozdělování daní

PRAHA

Zcela nový zákon o rozpočtovém určení daní a nový zákon o dani z příjmu začne v příštím roce chystat ministerstvo financí. Platit by měl od 1. ledna 2010. Oznámil to ministr financí Miroslav Kalousek, který se zúčastnil setkání starostů a místostarostů ze Zlínského kraje v Prusinovicích na Kroměřížsku.

Článek

Ministr dokonce připustil možnost, že nakonec budou existovat zákony o dani z příjmu dva - jeden o dani z příjmu fyzických osob, druhý o dani z příjmu právnických osob.

"Vyžaduje to hlubokou diskusi o celé filozofii sdílených daní, o tom jaký by měl být koš, kolik by mělo být sdílených daní, jedna a nebo více, zda portfolio sdílených daní se má rozšiřovat nebo zužovat," řekl Kalousek.

Ministr ve čtvrtek přijel do Prusinovic, aby seznámil představitele samospráv s návrhem novely zákona o rozpočtovém určení daní. Akce se zúčastnila téměř stovka starostů a místostarostů obcí i větších měst ve Zlínském kraji.

Starostové míní, že současný způsob přerozdělování daní malé obce diskriminuje. Oslovení starostové se shodli na tom, že do systému sdílených daní by měla patřit i spotřební daň. Podle Kalouska by tak ale nevydělal nikdo.

Přerozdělování vadí hlavně malým

Představitelé samospráv jsou s navrhovanou novelou spokojeni, mnohem více si ale slibují od plánovaného zcela nového zákona o rozpočtovém určení daní.

Stát nyní rozděluje vybrané daně mezi obce podle počtu obyvatel. Čím větší sídlo, tím větší obnos získá na obyvatele.

Novela by měla daňové příjmy malých obcí posílit na úkor čtyř největších měst. Ta by přišla přišla celkem o 3,3 miliardy korun. Zbylé obce a města by si naopak polepšily o 5,8 miliardy korun.

Vláda při rozdělování výnosů z daní také nezohledňuje například velikost katastrů. Malé obce se přitom v přepočtu na obyvatele starají o mnohonásobně větší území, než jaké připadá na obyvatele velkých měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám