Hlavní obsah

Wajdova Katyně se vypořádává s krvavou historií

Právo, far, vla

Světoznámý polský režisér Andrzej Wajda uvedl v pondělí do široké distribuce ve své rodné zemi očekávaný historický snímek Katyň. Ten zachycuje vraždu tisíců Poláků během 2. světové války na Stalinův rozkaz.

Článek

V západoruské Katyni tehdy zahynulo po invazi Rudé armády přes dvacet tisíc polských důstojníků, intelektuálů a duchovních. Wajda už dříve uvedl, že rozhodnutí natočit tento film bylo jedním z nejtěžších v jeho životě. Mezi zavražděnými by měl být jeho otec.

"Můžeme režisérovi vyčítat didaktismus či divadelnost některých scén, ale jedno či druhé vždy převáží touha po apolitičnosti, což bylo znakem všech jeho děl," reflektuje polský deník Gazeta Wyborcza. Ta dále uvádí, že Wajda ani tentokrát nezklamal a že jeho snímek je vítězstvím nad největším polským traumatem.

"Je to můj nejvíce osobní snímek," dodal jednaosmdesátiletý Wajda, který se na natáčení připravoval několik let. Scénář vychází z knihy Adrzeje Mularczyka Post Mortem - příběh Katyně, hudbu složil Krzysztof Penderecki. "Film o Katyni si nedává za cíl odkrytí celé pravdy o těch událostech... Historická fakta tvoří pouze pozadí lidských osudů," uvedl dále režisér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám