Hlavní obsah

Český závodník začal po úrazu mluvit anglicky

Novinky, Jakub Kynčl
GLASGOW

Osmnáctiletý plochodrážní jezdec Matěj Kůs z Plzně si prošel něčím velmi neobvyklým. Během nedělního závodu svého týmu Berwick Bandits mu ve Skotsku jeden ze soupeřů přejel hlavu a on utrpěl vážná zranění. Jakmile se jezdec s přezdívkou KusKus probral z bezvědomí, mluvil prý několik hodin dokonale anglicky bez cizího přízvuku. Sám přitom přiznává, že jsou chvíle, kdy je rád, že vůbec anglicky rozumí.

Článek

Šéf plochodrážního týmu Peter Waite prohlásil, že Matějova angličtina byla zcela precizní bez českého akcentu a že zněl doslova jako moderátor večerních zpráv.

Podle britských lékařů mladík utrpěl velmi vzácný "syndrom cizího přízvuku", který bývá způsoben mrtvicí nebo ránou do hlavy, při níž dojde k dočasnému poškození řečového centra v mozku.

"Je to zvláštní případ. Osvojení si jazyků a jejich znalost může být podprahová, a tak mohl následkem úrazu ´získat přístup´ ke znalostem, které si v normálním stavu neuvědomoval. Případně může trpět sociální fóbií, dojmem, že jazyk neovládá a v normální mluvě tak filtruje, co říci a co ne. Úrazem pak mohlo dojít k odtlumení fóbie a k volnému přístupu k informacím. Nicméně to je vše na zcela teoretické úrovni. Musel bych daný případ vidět a lépe se s ním seznámit," řekl Novinkám psychiatr Martin Anders z I. lékařské fakulty UK.

Kůse čeká operace

"Ta událost se stala v neděli asi v pět odpoledne. Přiznám se, že si ten závod vůbec nepamatuji. Ani to, jak jsem vyjížděl, ani nehodu či to, jak mě nakládali do sanitky - nic. To, že jsem byl nějakou dobu v bezvědomí, to si samozřejmě také nepamatuji. O tom, že jsem po probuzení na doktory mluvil skvělou angličtinou, jsem se dozvěděl až z jedné zprávy na internetu," řekl Novinkám Matěj Kůs.

"Mého manažera poté kontaktoval redaktor z deníku The Sun, a tak jsem se postupně o všem dozvěděl," pokračoval ve vyprávění Kůs. 

"Hluboko v mé hlavě musí být angličtina, ale zřejmě se musím do hlavy praštit, aby vystoupila. Snad jazyk brzy pochytím, takže budu schopen mluvit bez toho, aby mi někdo přejel přes hlavu," řekl Kůs údajně serveru Ananova prostřednictvím tlumočníka. "To jsem řekl? Tak to si vážně vůbec nepamatuji," řekl Novinkám se smíchem Kůs.

Zdravotně ale Kůs bohužel ještě v pořádku není. Má za sebou mnoho vyšetření. Lékaři se báli zejména o jeho mozek, a tak byly návštěvy neurologie a rentgen hlavy samozřejmostí.

Co nejdřív zpět na dráhu

Jelikož byl v Anglii sám, bez rodinných příslušníků, tak s ním nikdo z blízkých podivné chvíle neprožil. "Moje úroveň angličtiny je taková, že když na mě mluví nějaký rodilý mluvčí, tak docela rozumím a i něco odpovím. Když ale na mě mluví někteří lidé ze Skotska, tak jsem někdy úplně mimo (pozn. red.: tým Berwick Bandits má sídlo na pomezí Anglie a Skotska)," řekl pro Novinky s úsměvem Matěj Kůs.

"Teď jsem se vrátil z nemocnice, původně jsem měl být dnes operován. Musel jsem ještě na vyšetření mozku, ale to dopadlo naštěstí v pořádku. Na operaci půjdu s kolenem, mám utržený meniskus, a možná i s křížovým vazem, ale stále tajně doufám, že budu závodit příští týden v Abensbergu na finále MS do 21 let." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám