Hlavní obsah

Záchranáři objevili šest vraků letadel, po Fossettovi ani stopa

NEVADA

Američtí záchranáří, kteří již šestý den pátrají po třiašedesátiletém milionáři a vášnivém letci Steve Fossettovi, našli v nevadské poušti šest vraků letadel. Některé z nich zde ležely už celá desetiletí. Po zmizelém dobrodruhovi ale jako by se země slehla.

Článek

Po Fossettovi, který se se svým jednomotorovým letadlem ztratil minulé pondělí, pátrá 45 letounů a vrtulníků. Nalezeny byly ovšem jen vraky jiných letadel. Nebyly objeveny žádné lidské pozůstatky. Podle agentury AP to není nic překvapivého, jelikož oblast v hojném počtu obývají kojoti a pumy.

Letecké týmy nemají vůbec tušení, kde dobrodruha hledat, protože startoval ze soukromé ranveje v nevadské poušti a neměl žádný přesný letový plán. Záchranáři již prohledali území o rozloze 25 900 čtverečních kilometrů.

Fossett s sebou neměl padák a palivo v nádrži stačilo pouze na čtyři až pět hodin, přičemž jeho výlet neměl trvat déle než tři hodiny.

Podle majorky Cynthie Ryanové z nevadské hlídky civilního letectví by pátrání mohlo trvat týdny. Neexistují sebemenší záchytné stopy, kde by mohl Fossettův letoun být. Kromě toho mířil do nehostinné pustiny, do jednoho z nejvíce zapomenutých krajů v pevninských USA.

Měl s sebou jen jednu láhev vody

Úřady se domnívají, že milionář měl s sebou pouze jedinou láhev vody. Jeho přátelé a kolegové nicméně prohlašují, že je to nejen špičkový letec, ale také prvotřídní odborník na to, jak přežít.

"To je vždycky jedna z možností, že nebude nikdy nalezen. Chci ale věřit, že s naší špičkovou technologií jsou šance o moc lepší," řekl zástupce šerifa distriktu Lyon Joe Sanford.  

"Buď my, nebo nějaký lovec či pilot jej najdeme. Rád si myslím, že sklenice je z poloviny plná," poznamenal. 

Bohatému dobrodruhovi se jako prvnímu podařilo sólo obletět zeměkouli v balónu, přeplaval Lamanšský průliv, dokončil obtížný závod psích spřežení Iditarod, obeplul Zemi a také vyšplhal na některé z nejvyšších světových vrcholů.

Reklama

Související články

Americký dobrodruh Steve Fossett je nezvěstný

Třiašedesátiletý milionář a vášnivý letec, který se proslavil rekordními lety kolem Země, se nevrátil z jedné ze svých vzdušných cest. Americké letecké hlídky...

Výběr článků

Načítám