Hlavní obsah

S podporou amerického radaru váhají Hovorka i další lidovci

Právo, dan, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci a zelení stále nejsou rozhodnutí, zda podpoří vybudování amerického radaru na českém území. O případné stavbě v brdských lesích by měli zřejmě na začátku příštího roku rozhodnout poslanci a senátoři koaliční vlády.

Článek

Odbojný poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka, který hlasoval proti vládní reformě financí, se rozhodne až podle dojednaných smluv s USA. "Bez toho, že bych viděl konkrétní smlouvy s USA, se nemohu rozhodnout. Nevím, jaká budou rizika a zda to bude v rámci NATO. Rozhodnu se podle informací, které dostanu. Při reformě jsem se rozhodoval na základě podkladů a také toho, co jsem si vyžádal. Nespoléhal jsem jen na informace, které jsem dostal."

 Zatím se Hovorkovi nelíbí, jak vláda vede informační kampaň. "Informace, které jsme dostali, byly příliš jednostranné. Převažovala tam samá pozitiva, žádná negativa, to ve mně vzbuzuje podezření. Nevzbuzuje to ve mně důvěru, abych se mohl jednoznačně rozhodnout," řekl Právu Hovorka. Dodal, že nejlepším řešením by bylo lidové hlasování: "Podle mě by bylo dobré, kdyby mohli lidé rozhodnout v referendu."

Ani neví, zda by se řídil doporučením své strany. "Diskuse bude mít vliv na můj názor. Konečné rozhodnutí bude ale na každém z nás a rozhodování bude velmi těžké a složité," řekl poslanec.

Váhají i další lidovci

"Naše podmínka je, aby byl systém začleněn do NATO, nemám informace, že by toto bylo dořešeno, takže zatím zůstávám opatrný," řekl Právu lidovecký poslanec Jiří Carbol.

Také zelení chtějí, aby otázka radaru byla diskutována s Evropskou radou a Radou NATO. "Pro nás je podmínkou mít jasnou garanci ve smlouvě s USA, že v budoucnosti bude projekt začleněn do obrany NATO. To zdaleka ještě není vyjednáno," řekl Právu předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Kasala je zbytečné o referendu vůbec uvažovat, protože v Senátu má ODS, která plebiscit odmítá, většinu. Také Kasal není zatím rozhodnut, jak bude hlasovat. "Nevidím důvod, proč bych měl zaujímat stanovisko, ze kterého by se mi posléze špatně odcházelo. Zatím nemám informace, až přijde čas, tak k tomu zaujmu zřetelné stanovisko," řekl Kasal.

Reklama

Související témata:

Související články

Rok radaru: hodně slov, málo informací

Loni v létě začaly parlamentní strany naplno přiznávat několikaleté vyjednávání se Spojenými státy o stavbě části jejich protiraketové obrany v Česku - radaru...

Výběr článků

Načítám