Hlavní obsah

Náměstci policejního prezidenta pro své funkce obešli zákon

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva ze tří náměstků policejního prezidenta Oldřicha Martinů museli pro své funkce obejít služební zákon. Ten neumožňuje, aby funkcionáři povýšili o několik stupňů v policejní hierarchii, což se mohlo stát nynějšímu náměstkovi pro uniformovanou policii Ivanu Bílkovi a ekonomickému náměstkovi Tomáši Kuželovi.

Článek

Aby někdejší okresní ředitelé neporušili zákon, nejprve prošli výběrovými řízeními na funkce zástupců krajských policejních ředitelů a dostali se tak z dosavadní 9. do 10. tarifní třídy. V té už si pak mohli nárokovat pozici náměstka policejního prezidenta a po 14 dnech do nich skutečně byli oba jmenováni.

Bílek předtím působil v Trutnově a Kužel ve Frýdku-Místku. Informace Práva ve středu potvrdil mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek. "Jde skutečně o legální postup. Zákon nebyl obejit a byly dodrženy i veškeré termíny výběrových řízení. Těch se mohl zúčastnit kdokoli, všechny policejní útvary to věděly," snažil se také Skřepek vyvrátit pochybnosti o standardnosti postupu obou náměstků.

Bílek: mohl se přihlásit každý

"Do toho výběrového řízení se mohl přihlásit kdokoli. Pokud bych v něm neuspěl, byl jsem připraven vrátit se do funkce zástupce ředitele krajské policejní správy. Šlo o postup podle zákona o služebním poměru," řekl Právu Bílek, který byl jediným uchazečem o post náměstka policejního prezidenta pro uniformovanou policii.

Bílek na dotaz, zda nebylo vše vedením policie připraveno tak, aby funkci náměstka získal, odpověděl, že to je otázka pro jeho nadřízeného, tedy pro Oldřicha Martinů. Ten ve středu nezvedal mobilní telefon. "Podle mě ale nic připraveného nebylo," dodal Bílek.

"Ten výběr těchto lidí byl silně účelový. Šlo podle mě o předem připravenou věc. Na druhou stranu chápu, že nový služební zákon, který ty postupy a kariérní řád od ledna určuje, mohl vyvolat počáteční problémy. Je tedy možné, že policejní prezident neměl na výběr dostatek lidí. Já bych s tím na jeho místě měl možná také problém," řekl Právu bývalý ministr vnitra František Bublan (za ČSSD).

Zákon ztrácí smysl

Na problém s kariérním řádem zakotveném v novém služebním zákonu letos narazil při hledání policejního prezidenta i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Do čela policie totiž mohl jmenovat v souladu s touto normou pouze tehdejší náměstky.

V dubnu ale pro Právo připustil, že uvažoval i o podobném řešení, jaké pak vedení policie zvolilo v případě Bílka a Kužela.

Naznačil totiž tehdy, že jím vybraný kandidát by mohl být nejdřív povýšen na místo náměstka policejního prezidenta a z něj teprve o příčku výše.

Podobný trik vedení policejního prezidia použilo i v případě nového šéfa dopravky Martina Červíčka, o kterém ve středu jako první informovala MF Dnes.

Jako vedoucí náchodské okresní kriminálky Červíček nemohl na místo šéfa dopravky po Zdeňku Bambasovi dosáhnout. Proto byl nejprve 15. srpna povýšen do funkce policejního rady a z ní už se na místo šéfa dopravky přihlásit mohl. Udělal to a jako jediný uchazeč vyhrál.

Někteří policisté, které Právo oslovilo, příslušný paragraf služebního zákona kritizují. Podle nich nesplnil svůj účel, který se od něj očekával. Tedy zlepšení motivace policistů a spravedlivý kariérní řád.

"Místo toho vedení policie hledá, jak jej obejít," řekl Právu jeden z nich, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám