Hlavní obsah

Exředitel Novy Železný dostal dvouletou podmínku

Právo, Novinky, rav, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze v pondělí odsoudil europoslance a bývalého prvního muže televize Nova Vladimíra Železného k dvouletému trestu s podmíněným odkladem na čtyři roky. Musí také zaplatit pět miliónů korun. Proti rozsudku se na místě odvolal.

Článek

Železný byl odsouzen spolu s galeristou Georgem Novotným za daňový únik. Je stíhán ještě v dalších dvou kauzách.

Podle soudců se oba muži dopustili ve dvou případech trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Železný hovořil před vynesením rozsudku asi padesát minut.

"Oba obžalovaní jednali v úmyslu clo a DPH krátit. Šlo o dokonaný trestný čin," řekl při odůvodnění rozsudku předseda senátu Dušan Paška. Želený se na místě odvolal, rozsudek tak není pravomocný a případem se bude ještě zabývat pražský vrchní soud.

Železný už zaplatil sedm miliónů korun

"Přiznám se, že jsem očekával osvobození mého klienta. Ten rozsudek je nesmyslný," řekl po vynesení verdiktu Železného advokát Josef Monsport. Sám Železný se odmítl k věci vyjádřit.

V nepřítomnosti odsouzený Novotný dostal stejný trest jako Železný, ovšem bez pokuty. Soudci vyměřili Železnému pokutu i přes to, že ihned po obvinění jeho právníci uhradili sedm miliónů.

Kvůli daňovým únikům za 6,8 miliónu korun hrozilo Železnému a Čechoameričanovi Novotnému až dvanáctileté vězení. Případ začal na jaře roku 2001.

Líčení trvalo tři roky

Bývalý šéf Novy od začátku vyšetřování tvrdí, že je nevinen a obrazy prý nakupoval v cizině Novotný, on sám je podle svých slov nabyl až v České republice. Novotný, který je majitelem Galerie Longa, už dříve vypověděl kriminalistům, že se s Železným dopředu domluvili na tom, jakým způsobem obejít při dovozu obrazů celní předpisy.

Hlavní líčení se protáhlo na tři roky. Jedním z důvodů bylo čekání na rozhodnutí evropského parlamentu, zda zbaví poslance imunity.

Železný je stíhán i v dalších dvou kauzách, a to opět kvůli údajnému krácení daní a poškozování věřitele. Novotný proti tomu v jiném případu čelí obžalobě z vydírání Železného, z nedovoleného ozbrojování a ze zpronevěry obrazů.

Reklama

Související články

Vladimír Železný odmítl u soudu obžalobu

U Městského soudu v Praze v pondělí pokračuje líčení s europoslancem a bývalým ředitelem TV Nova Vladimírem Železným. Ten u výslechu uvedl, že odmítá obžalobu...

Výběr článků

Načítám