Hlavní obsah

Policie obvinila mladíka, který dal na internet Simpsonovy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Devatenáctiletý mladík z Kaplice na Českokrumlovsku si nelegálně nahrál celovečerní film s rodinkou Simpsonů a dal ho na internet. Policie ho v pátek obvinila ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, za což mu hrozí až pět let vězení. Podle některých odhadů měla vzniknout škoda až deset miliónů korun.

Článek

"Policie ho viní nejen z pořízení záznamu, ale také z jeho umístění na veřejnou počítačovou síť Internet, kde k němu mělo přístup neomezené množství dalších osob. Pachateli bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu v kvalifikované skutkové podstatě, protože se trestného činu dopustil ve značném rozsahu. Za to mu hrozí trest odnětí svobody šest měsíců až pět let, peněžitý trest do pěti miliónů korun a trest propadnutí věci," popsala Markéta Prchalová z České protipirátské unie.

Podle České protipirátské unie si pirátský záznam Simpsonů s českým dabingem stáhlo na sto tisíc lidí, kteří by údajně za vstupné do kina utratili 10 miliónů korun. Společnost Bontonfilm, která Simpsonovi distribuuje, prý přišla o 5 miliónů korun.

Opravdu by utratili 10 miliónů?

Takovéto odhady jsou však velice diskutabilní. Vycházejí z předpokladu, že lidé, kteří se na film podívají doma zadarmo, by neváhali jet např. do multikina a zaplatit tam relativně vysoké vstupné. 

Podobně hudební vydavatelství tvrdí, že přicházejí o milióny dolarů za neprodané desky, protože si je lidé stahují z internetu. Většina z nich by si ale takové množství hudby nikdy nekoupila, protože by to stálo desetitisíce korun. Firmy tak ve skutečnosti přicházejí o mnohem méně, než tvrdí.

Měl doma kameru i lístek do kina

Policisté zahájili vyšetřování právě na základě trestního oznámení České protipirátské unie a pachatele za její pomoci během tří dnů vypátrali.

"V průběhu domovní prohlídky, která byla 17. srpna v bytě obviněného vykonána, policisté zajistili značné množství důkazů včetně digitální kamery, kazety s pirátským záznamem filmu, notebooku, z kterého byl záznam šířen, vstupenky do kina a dokonce i lístků na autobus, kterým se do kina přepravil. Nejen z těchto důkazů vyplývá, že obviněný pořídil pirátský záznam filmu při jeho premiéře dne 26. 7. 2007 v českobudějovickém multiplexu CineStar a umístil ho na internet," dodává Prchalová.

Popularitu pirátské verze a způsobené škody pomohla podle Prchalové zvýšit i ČTK, která ve své zprávě zveřejnila webové stránky, které se specializují na informace o pirátských verzích filmů na internetu a kde uživatelé v diskusích zveřejňují odkazy na tyto pirátské verze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám