Hlavní obsah

Klasika z nerezi a ocele

Novinky, Eva Rajlichová

Pokud se bojíte kovového zahradního nábytku vaše obavy nejsou tak docela na místě, jeho chladnou tvář dovedou zmírnit kombinace s dřevem či plastem, které zaručují příjemné posezení.

Článek

Dlouhou tradici má i zahradní nábytek vyrobený z ocelových profilů. Tento materiál má jednu důležitou vlastnost a tou je jeho neuvěřitelná pevnost a dlouhá životnost. Toto platí, pokud byl zvolen kvalitní výrobní proces, tzn. pevné sváry jednotlivých dílů a kvalitní povrchová úprava, která je jedním z nejdůležitějších prvků ocelového nábytku. Není totiž neobvyklé narazit na židli korodující již po první sezóně na zahrádce.

Kov s kvalitním nátěrem vydrřží. Foto Kettler

Běžnou praxí u levného ocelového nábytku je nanášení práškové barvy elektrostatickou cestou. Značnou nevýhodou této úpravy je fakt, že barva je velmi křehká - netrvá dlouho a v nejvíce namáhaných místech se objeví první mikrotrhlinky, které jsou vstupní bránou pro vlhkost a tím i celkovou zkázu nábytku. Proces koroze se rychle a nenápadně rozšíří pod barvu, která se pak loupe ve velkých plátech.  

Chlad kovového materiálu zmírnují barevné polštáře. Foto Kettler

Nerezová ocel

Nerezový nábytek patří do velmi luxusní kategorie, je však poměrně zajímavé, že v českých krajinách vzbuzuje u uživatelů minimální zájem. Jedná se spíše o záležitost malé skupiny lidí, kteří vyžadují špičkový minimalistický vzhled a dokáží ocenit vlastnosti nerezové oceli. Z názvu materiálu je totiž jasné, že s důsledky nepříznivého počasí si není potřeba dělat starosti.

Elegantní nerez. Foto Kettler

Nevýhodou nerezu je jeho chladnost na dotek, proto se vyskytuje v kombinaci se dřevem, především s teakem. V některých případech se používá na sedací část hi-tech materiál zvaný Alucobond, což je odolná syntetická látka s příměsí hliníkových částí. Tato kombinace je pak odolná v podstatě na věky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám