Hlavní obsah

Přibývá popových hitů, které jsou si nápadně podobné

Novinky, Stanislav Dvořák

Svižná písnička Real Girl (Mutya Buena) se letos stala velkým letním hitem a průměrného posluchače rádia možná ani nenapadne, že poslouchá recyklovanou melodii Lennyho Kravitze It Ain't Over Till It's Over. Na stejné desce jako Real Girl najdete také skladbu B Boy Baby - k nerozeznání od písničky z 60. let Be My Baby. Takových případů jsou však desítky.

Článek

Red Hot Chili Peppers si nedávno utrhli ostudu s písní Dani California, kterou hrdě umístili na první místo desky Stadium Arcadium. Bohužel zní stejně jako Mary Jane's Last Dance od Toma Pettyho. Red Hot Chili Peppers se k problému nevyjádřili a Tom Petty je nežaluje, takže kauza asi usne navždy.

Když se podíváme do historie, najdeme spoustu "záhadně" podobných písní. Zajímavé je třeba srovnání Day Trippera od Beatles a Hair of the Dog od Nazareth. Začátek Hero of the Day od Metalliky je zase hodně podobný Hold Me od Fleetwood Mac a písnička 25 or 6 to 4 od Chicago zní stejně jako Baby I'm Gonna Leave You od Led Zeppelin.

Známá Used to Love Her v podání Axla Rose zase připomíná Dead Flowers od Rolling Stones. Axl Rose má Dead Flowers evidentně hodně rád, dokonce natočil její coververzi ve spolupráci s Gilbym Clarkem.

Britney recykluje sama sebe

Největším expertem na hudební recyklaci je patrně upadající hvězdička Britney Spearsová. Někteří fanoušci tvrdí, že neskrytě vykrádá sama sebe. Třeba písničky Oops I Did It Again a Hit me Baby One More Time jsou prakticky stejné.

Nejen velké zahraniční hvězdy umějí šikovně proměnit staré v nové. V Česku je pověstná podobnost hitu Láska je láska Lucie Bílé a začátku Alphabet Street od Prince. Méně známou perličkou je to, že skupina Monkey Business napodobila basovou linku z kultovní funkové skladby One Nation Under a Groove od Funkadelic a krásně ji zakomponovala do svého Intercoolera. Snad je to jen náhoda, ale červ pochybností už hlodá.

Anketa

Které písničky jsou nejpodobnější?
Real Girl - It Ain't Over Till It's Over
20,2 %
B Boy Baby - Be My Baby
2,6 %
Dani California - Mary Jane´s Last Dance
4,7 %
Day Tripper - Hair of the Dog
1,6 %
Hero of the Day - Hold Me
1,7 %
Baby I´m Gonna Leave You - 25 or 6 to 4
2,6 %
Used to Love Her - Dead Flowers
1,3 %
Oops I Did It Again - Hit me Baby One More Time
54,8 %
Alphabet Street - Láska je láska
8,4 %
Intercooler - One Nation Under a Groove
2,1 %
Celkem hlasovalo 3071 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám