Hlavní obsah

Brity vystrašil let dvou ruských bombardérů

– LONDÝN
Právo, DPA, ČTK, mcm

Británie v úterý vyslala stíhačky proti dvěma ruským strategickým bombardérům, které se přibližovaly k britskému vzdušnému prostoru, ale nenarušily jej. Londýn se obává Ruska kvůli nedávnému vyostření vztahů, které následovalo po vraždě bývalého ruského agenta Alexeje Litviněnka.

Článek

Ruská strana v případě letu bombardérů s dlouhým doletem Tu-95, na Západě označovaných Bear , popřela agresivní záměry: let strojů byl prý naplánován řadu měsíců dopředu a jeho cílem nikdy nebylo narušit britský vzdušný prostor. Letité stroje byly používány jako nosiče raket a k elektronickému průzkumu.

Britská média však dala toto cvičení do souvislosti s vyhoštěním ruských diplomatů, jímž Londýn reagoval na neochotu Ruska vydat Andreje Lugového, hlavního podezřelého v kauze Litviněnkovy vraždy. "Zatímco Kreml váhá s odpovědí na britské vyhoštění čtyř diplomatů, armáda přistoupila k válečnému vyhrožování v duchu minulých dob," tvrdil list The Times.

Ruský velvyslanec v Británii Jurij Fedotov ve středu řekl, že Moskva odpoví na vyhoštění diplomatů brzy. "Nemyslím, že bychom měli dlouho čekat. Odpověď bude odpovídající a nezasáhne obyčejné Brity, jako studenty, podnikatele a novináře." [celá zpráva]

Na Berezovského plánovali atentát

Britská policie ve středu oznámila, že v červnu zatkla muže, jehož podezřívá z přípravy vraždy ruského podnikatele a kritika Kremlu žijícího v britském exilu Borise Berezovského. Učinila tak krátce poté, co sám Berezovskij týž den na tiskové konferenci sdělil, že ho o tom informoval Scotland Yard.

Podezřelý, jenž byl zatčen 21. června v Londýně, byl poté podle policie předán imigračním úřadům. Jeho národnost neuvedla, sdělila jen, že muž nebyl z ničeho obviněn a byl poslán do Ruska.

Berezovskij řekl, že Scotland Yard ho před vraždou varoval, a on proto 16. června na týden opustil Británii. V zahraničí zůstal, než mu policisté sdělili, že komplot překazili. Nyní žije pod přísnou ochranou v hrabství Surrey. Rusko žádá o jeho vydání, což Británie odmítá.

Berezovskij také řekl, že je ochoten hájit se proti Moskvě před soudem ve třetí zemi, pokud Lugovoj udělá totéž. Rusko nechce Lugového vydat a odvolává se na svoji ústavu, která prý tento krok neumožňuje. Žádá však vydání Berezovského, jejž viní ze zpronevěry 214 miliónů rublů (176 miliónů korun) v letecké společnosti Aeroflot a z podněcování ke státnímu převratu.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ruský oligarcha chce svrhnout Putina

Ruský miliardář žijící v Británii, Boris Berezovskij, podle pátečního vydání listu The Guardian tvrdí, že v Rusku chystá revoluci. Berezovskij prý plánuje...

Výběr článků

Načítám