Hlavní obsah

Koupí Volvo Volvo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spekulace kolem prodeje luxusní divize Fordu PAG (tedy Volva, Jaguaru a Land Roveru) nekončí. Podle švédských médií má zájem o odkoupení tamního výrobce osobních automobilů značka Volvo AG, tedy stejnojmenný producent nákladních automobilů.

Článek

Koupit Volvo Volvem je podle tisku asi ten nejrozumnější krok, který by mohl přijít. Značka by zůstala domácí a pravděpodobně by pokračovala dál ve starých kolejích. Ovšem možná tato situace není až tak průhledná. Ve Volvu AG totiž má dvacetiprocentní podíl francouzský Renault. Ten ještě zájem o koupi některé z luxusních značek neprojevil, ale na druhou stranu šéf koncernu Renault-Nissan Carlos Ghosn hledá dlouhodobě silného strategického partnera. Když nevyšly námluvy s GM [celá zpráva], hovoří se právě o Fordu. [celá zpráva] Koupí Volva by americkému koncernu ulevil, sám by získal prestižní značku a ještě by ukázal dobrou vůli vzhledem k managementu Fordu.

Zájem mají i jiní

Ovšem zájemců na odkoupení některých značek z Premier Automotive Group je víc. Hovořilo se například o Fiatu. Ten ovšem vybředl z krize teprve minulý rok a jeho finanční bonita není tak velká, aby si mohl dovolit kupovat další značky.

Hovořilo se také o prodeji Jaguaru a Land Roveru investiční skupině Alechemy Partners. Ta se chystá předložit americké automobilové skupině Ford nabídku na odkoupení jejích luxusních britských značek Jaguar a Land Rover. Nabídka by měla znít až na tři miliardy liber (126 miliard korun). [celá zpráva]

Jak však tyto námluvy skončí, to nikdo neví. Ford nekomentuje žádné zprávy a ve hře o PAG jsou prý i další investoři, tentokrát z dálného východu. Podle neoficiálních informací by se snad mohlo jednat i o čínský gigant značky Shanghai Automotive Group (SAIC). Ale kdo ví, kde je vlastně pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Renault chce za partnera Ford nebo Chrysler

Na jedné straně to vypadá, že velké fúze mezi automobilkami jsou už minulostí, na druhé se však stále mluví o dalších partnerstvích. Například nejvyšší...

První nabídka za Jaguar - tři miliardy liber

Jak to tak vypadá, Ford se kompletně zbaví celé luxusní divize Premier Automotive Group (PAG). Sám zvažuje prodej švédského Volva, nyní přišla nabídka na koupi...

Výběr článků

Načítám