Hlavní obsah

Opilá pediatrička odešla od soudu s podmínkou

– SEMILY
Právo, Barbora Silná

Podmíněný tříměsíční trest s 18měsíčním odkladem, zákaz samostatné lékařské praxe na dva roky a ochranné ambulantní léčení je trest, který si vyslechla ve středu dopoledne u semilského okresního soudu 47letý dětská lékařka Ilona Pavlasová. Trest za ohrožování pod vlivem návykové látky přijala a rozsudek je tak pravomocný.

Článek

"Trest má být spíš výchovný. Není nutné, aby byl likvidační," vysvětlil v odůvodnění soudce Martin Fišer.

Lékařka, která se ze závislosti na alkoholu léčila už v roce 2005, začala mít podle svědků problémy na sklonku loňského roku. Vše vyvrcholili 12. ledna letošního roku, kdy jedna z maminek na lékařku zavolala policii. Pediatrička totiž byla od rána opilá, odpoledne jí policisté v dechu naměřili 3,21 promile alkoholu.

Alkoholem řešila osobní potíže

Krevní vyšetření následně prokázalo 2,65 promile alkoholu. Dopoledne přitom podle obžaloby byla pouze lehce opilá. O polední přestávce pak vypila čtvrt litru vodky a ordinovala dál. Za celý den ji navštívilo jedenadvacet pacientů.

Dětská lékařka u soudu uvedla, že alkoholem řešila své osobní potíže s přítelem. "Nejvíc jsem ale potrestala sebe. Minulý týden jsem ukončila ústavní léčbu v Bohnicích a nyní se léčím ambulantně. Přítel slíbil, že na mě počká a nepočkal," uvedla. Do konce léta má být na radu lékařů v pracovní neschopni a potom se chce podrobit psychologickým testů.

"Lékaři mi nedoporučili, abych měla samostatnou praxi, takže bych chtěla nastoupit do zaměstnání," podotkla. Soud jí proto nezakázala vykonávat profesi zcela. "Může pracovat pod dohledem, aby byla v případě opakovaných obtíží třeba okamžitě propuštěna," dodal soudce.

Několikrát zavřela ordinaci

Svědkyně u soudu vypověděly, že pediatrička opakovaně zavřela ordinaci, anebo reagovala neadekvátně. Alkohol z ní ale nikdy necítily. "Pětkrát až šestkrát jsme museli odložit očkování, protože se paní doktorka necítila dobře," vypověděla Kamila Havránková, která k lékařce chodila se svým synem.

I podle ostatních rodičů byla lékařka častokrát rozcuchaná, červená, motala se a lékařské úkony za ni prováděla sestra. "Deset let předtím jsem k její práci neměla nejmenší výhrady," dodala jiná svědkyně, která do ordinace chodila se svými třemi dětmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám