Hlavní obsah

Klaus prohrál soud s justičním čekatelem

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Prezident Václav Klaus bude muset v nejbližší době rozhodnout o případném jmenování či nejmenování soudního čekatele Petra Langera do funkce soudce. V pátek to ve svém verdiktu uvedl pražský městský správní soud, který vyhověl Langerově žalobě na prezidenta.

Článek

V ní čekatel mimo jiné žádal, aby Klausovo rozhodnutí nejmenovat ho soudcem bylo zrušeno.

"Vyhověli jsme žalobě na nečinnost žalovaného, kterým je v této věci prezident republiky. Důvodem je fakt, že návrh na jmenování u něj leží již delší dobu a nic se s ním nedělo. Proto jsme žalovanému uložili, aby ve věci jmenování pana Langera soudcem rozhodl ve lhůtě šesti měsíců od nabytí právní moci našeho rozsudku," vysvětlila Právu svůj včerejší verdikt soudkyně Eva Pechová.

Klaus může znovu odmítnout

Doplnila, že Klaus může ale znovu rozhodnout i negativně. "Může i nemusí tohoto soudce jmenovat, ale v tom druhém případě musí jasně odůvodnit svůj postup a uvést zákonné důvody, proč tak neučinil," podotkla Pechová.

Prezident předloni v březnu odmítl jmenovat soudci celkem 32 justičních čekatelů mladších 30 let. [celá zpráva] Chtěl tím podle svých spolupracovníků upozornit na problém, na nějž poukazoval delší dobu, tedy na nízký věk adeptů na toto prestižní zaměstnání.

Věkovou hranici 30 let stanovil soudcům zákon v roce 2003. Podle jeho přechodného ustanovení se ale omezení netýká právníků, kteří již byli justičními čekateli před přijetím zákona. Patřil mezi ně tehdy i Langer. Ten navíc letos na začátku července dosáhne požadovaných třiceti let, přesto stále není soudcem.

Osm bojovníků

Osm z 32 neúspěšných čekatelů se po Klausově rozhodnutí obrátilo na Ústavní i správní soud, kde si stěžovalo na prezidentův údajně nezákonný postup, respektive na něj podalo žaloby. Právě oni ale dosud jako jediní zůstávají bez soudního taláru, zbylí neúspěšní adepti, kteří se nijak soudně nebránili, už se mezitím podle informací Práva soudci stali. [celá zpráva]

Langer je prvním, kdo nakonec částečně uspěl. "Ačkoliv si prezidentského úřadu, jakož i pana prezidenta osobně velice vážím, s jeho postupem ve věci jmenování soudců jsem nesouhlasil, a proto jsem se domáhal ochrany práv před soudem. Jsem rád, že soud mé žalobě vyhověl," řekl v pátek Právu Langer.

Proti verdiktu senátu si může prezident podat jako mimořádný opravný prostředek kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Mluvčí Hradu Petr Hájek zatím odmítl verdikt i případné další kroky Klausova úřadu komentovat. Počká prý až na doručení rozhodnutí soudu.

Městský správní soud se žalobami zmíněných osmi neúspěšných čekatelů v minulosti již jednou zabýval. Tehdy je ale odmítl s tím, že rozhodnutí Klause nejmenovat tyto čekatele soudci bylo jeho ústavním právem.

Nejvyšší správní soud však takový verdikt zrušil a věc vrátil městu s tím, že rozhodování o prezidentově postupu patří do pravomoci tamnímu soudu.

Mezitím ale většina z neúspěšných čekatelů raději své žaloby stáhla. Zůstali poslední dva - ostravský právník Petr Langer a jeho již jednatřicetiletá kolegyně, která také stále čeká na jmenování. Langerovi se první krok nakonec podařil, teď musí čekat na závěry Hradu.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus dál odmítá mladé soudce

Mezi 39 novými soudci z 68 navržených, které bude příští úterý jmenovat prezident Václav Klaus, nebude s dvěma výjimkami opět nikdo mladší třiceti let. "Dvěma...

Výběr článků

Načítám