Hlavní obsah

Roaming může zlevnit, regulaci odsouhlasily země EU

LUCEMBURK

Ministři telekomunikací Evropské unie schválili ve čtvrtek v Lucemburku regulaci cen volání z mobilního telefonu v zahraničí. Souhlas ministrů jednotlivých zemí byl posledním krokem, aby se ceny snížily.

Článek

Lidé tak budou volat ze zahraničí a také tam hovory přijímat levněji ještě tyto prázdniny, nižší sazby musí operátoři nasadit totiž už od 29. června.

Minuta volání ze zahraničí by podle nařízení měla stát maximálně 49 eurocentů, což je v přepočtu asi 14 korun. Přijetí hovoru v zahraničí by nemělo vyjít na více než 24 eurocentů (asi sedm korun).

Ceny by měly dále klesat

V dalších letech by se ceny měly dále snižovat. Ve druhém roce by měly klesnout až na v přepočtu necelých 13 korun u hovoru ze zahraničí a zhruba šest korun u přijatých hovorů. Ve třetím roce by měl hovor ze zahraničí stát 12 korun a přijatý hovor více než pět korun.

Klienti se během tří měsíců budou muset rozhodnout, zda si podrží současný tarif s neregulovanými poplatky za roaming, nebo přejdou na Eurotariff. Operátoři by měli zákazníky do měsíce od platnosti nařízení obeslat a uvést na pravou míru současné ceny roamingu u jejich tarifu a výši regulovaných cen EU.

Pokud se zákazník se standardním kontraktem do stanovené lhůty nerozhodne, budou pro něj automaticky platit regulované ceny, tedy Eurotariff. Pokud již využívá tarif se speciální zvýhodněnou nabídkou u roamingu, zůstane mu dosavadní tarif.

Čtvrteční souhlas ministrů členských zemí EU byl posledním potřebným krokem k tomu, aby nařízení mohlo být uvedeno v platnost. Evropští poslanci návrh schválili již koncem května. [celá zpráva]

Zlevnit mají i mobilní data a SMS zprávy

Regulace se nemusí týkat jen cen telefonních hovorů. Eurokomisařka Viviane Redingová při svém vystoupení na čtvrtečním zasedání ministrů telekomunikací v Lucembursku naznačila, že regulace hrozí cenám za takzvaná mobilní data, či za SMS a MMS zprávy.

Aktuálními jsou mobilní data a poplatky, které zákazník v zahraničí platí například za to, že se chce připojit přes svůj mobilní telefon na internet.

Redingová upozornila, že během příštích osmi měsíců bude Evropská komise pozorně sledovat, zda se ceny za data snižují, či nikoliv. "Už jsme na to upozornili operátory," uvedla. Pokud Brusel zjistí, že ceny neklesají a poplatky označí za přemrštěné, mohla by na řadu opět přijít regulace.

Z Chorvatska si Češi laciněji z mobilu zatím nezavolají

Lucemburk 7. června (zpravodaj ČTK) - Češi, kteří se domnívají, že snížení cen roamingu, které dnes schválili ministři telekomunikací EU, se týká i Chorvatska, se pletou. Nejoblíbenější cíl českých turistů stále není členem Evropské unie, a proto se ho tato legislativa zatím netýká. Není však vyloučeno, že by hovory z mobilních telefonů mohly zlevnit ještě před vstupem Chorvatska do EU.

Podle mluvčího eurokomisařky Viviane Redingové Martina Selmayra existuje cesta, jak by ceny mohly být regulovány i v Chorvatsku, přestože není členem EU. Chorvatská vláda by totiž mohla uzavřít s unií speciální dohodu, která by regulaci uplatňovala i na chorvatském území. Pokud by takovou smlouvu neuzavřela, museli by si čeští a další turisté počkat až na vstup Chorvatska do EU. Ani pak ale nemusí být hovory levnější. Regulace v EU končí v roce 2009 a do té doby se Chorvatsko členem unie téměř jistě nestane. Chorvatska se zlevnění netýká

Nejoblíbenějšího turistického cíle Čechů, tedy Chorvatska, se zlevnění zatím netýká. Jadranský stát totiž stále není členem EU.

Není však vyloučeno, že hovory z mobilů zlevní ještě před vstupem země do Unie. Podle mluvčího eurokomisařky Viviane Redingové Martina Selmayra by totiž chorvatská vláda mohla uzavřít s unií speciální dohodu, která by regulaci uplatňovala i na chorvatském území.

Pokud by takovou smlouvu neuzavřela, museli by si čeští a další turisté počkat až na vstup Chorvatska do EU. Ani pak ale nemusí být hovory levnější. Regulace v EU končí v roce 2009 a do té doby se Chorvatsko členem unie téměř jistě nestane.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám