Hlavní obsah

Rath se musí omluvit Julínkovu náměstkovi

PRAHA

Městský soud v Praze ve středu rozhodl, že bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se musí omluvit a zaplatit pokutu za své výroky, kvůli kterým ho zažaloval náměstek současného ministra Tomáše Julínka (ODS) Pavel Hroboň. Udělená pokuta činí 20 000 korun.

Článek

Rath se musí omluvit za to, že na konci roku 2005 řekl, že publikace Modrá šance ODS byla financována z peněz Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Rath se má omluvit i za výrok, podle něhož Hroboňovy pracovní smlouvy s VZP jsou důkazem toho, že zdravotnický program ODS Modrá šance byl financován z peněz pojištěnců.

Hroboň ale původně požadoval odškodné půl miliónu korun a omluvu také za některá další Rathova prohlášení. Chtěl i omluvu za vyjádření, že Julínek s Hroboněm spolupracovali na Modré šanci. Dotkly se ho rovněž výroky, že smlouvy mezi ním a VZP nebyly pro pojišťovnu výhodné a že dostal "prakticky za nic" 2,6 miliónu korun. Navíc podle Ratha využíval ke svému podnikání zcela zdarma prostory a prostředky VZP.

Podle soudu však v těchto případech šlo o názory, na které měl Rath právo a které nebyly způsobilé poškodit jeho osobnostní práva a snížit jeho důstojnost.

Rath zváží odvolání

Hroboň Rathovy opakované výroky o výhodnosti smluv s VZP i o napojení na ODS popírá. Hroboň také popřel, že pro VZP téměř nic neudělal. Má prý podíl na přípravě zákona o pojištění, po jehož zavedení údajně VZP zvýšila své příjmy o tři miliardy korun ročně. Dalších 130 miliónů ročně ušetří pojišťovna prý díky Hroboňovu projektu stabilizace výdajů.

Rathův advokát řekl, že o odvolání se teprve poradí se svým klientem, ale opravný prostředek mu doporučí. Hroboňův právník rovněž rozhodnutí nejdřív projedná, ale s výsledkem byl spokojen.

Reklama

Související články

Rath se musí omluvit europoslanci ODS

Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) prohrál spor s europoslancem Milanem Cabrnochem (ODS). Krajský soud v Praze v pondělí rozhodl, že se mu bude muset...

Rath se Bendlovi omluvit nemusí

Pražský vrchní soud rozhodl, že exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se nemusí omlouvat středočeskému hejtmanovi a místopředsedovi ODS Petru Bendlovi...

Výběr článků

Načítám