Hlavní obsah

Policie v případu Anička přešlapuje na místě

Právo, Novinky, Pavel Blažek, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské policii, která už přes týden pátrá po třináctileté Aničce, se nedaří chytit horkou stopu. Podle policejního zdroje vyšetřovatelé neočekávají, že by dívku v nebližší době objevili. Policie prý byla nejblíže minulé pondělí, ale její předpoklady se nepotvrdily. Nyní spíše tápe.

Článek

Objevují se nové a nové verze kauzy. Naposledy o utajených porodech. Policie má totiž podezření, že utajeně a bez rodného listu jako Anička se u nás rodí víc dětí. "Zatím se o tom vedla jen šuškanda. Snad se nyní v této formě obchodu s lidmi podaří průlom a odhalí se i ilegální porodnice," míní policejní zdroj Práva v reakci na to, že do případu vstoupil i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Kdo je na fotografii?

Navíc dívka z rodinné fotografie Mauerových by nemusela být třináctiletá Anna, ale čtyřiatřicetiletá Barbora Škrlová, bývalá kolegyně jedné z Anniných současných příbuzných. Policie v úterý oficiálně potvrdila, že tuto možnost kvůli několika svědectvím prověřuje. Média o ní přitom už několik dní spekulují. Policie už se zabývala i možností, že jde o dívku z Krnova, která se ztratila před deseti lety.

Sekta?

Detektivové prověřují i vše okolo Domu dětí a mládeže Paprsek v Brně-Komárově, ve kterém pracuje Kateřina Mauerová, sestra matky týraného Ondřeje. V Paprsku měl být Ondřej rovněž zavírán do malé místnosti. Podle jeho výpovědi o tom věděla teta Kateřina Mauerová a její kolegyně Hana Bašová alias Nenci.

Týrání Ondřeje podle zdroje Práva byla snaha donutit ho, aby nikomu neřekl nic o tom, co o dění uvnitř rodiny věděl. "Platí stále i verze, podle níž jsou děti obětí sekty propojené na zahraničí, i verze o narkomanské matce, která dítě tajně porodila a po čase odložila. Žádná z verzí nebyla vyloučena," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Policie a žalobci nic z toho nepotvrdili s odvoláním na informační embargo. "S ohledem na vyšetřovaní a nezletilost dětí nebudeme sdělovat nyní informace. Případ týrání Ondřeje v Kuřimi je vážný a velmi složitý. Dozoruje ho naše státní zástupkyně Jana Otoupalíková. Informace nemůže podat," řekl Právu okresní státní zástupce pro Brno-venkov Petr Růžička.

Zákon pamatuje na děti bez minulosti

Mnohá tajemství okolo Aničky by měl znát Jakub Patočka. A to od své tragicky zesnulé ženy Vandy (spáchala sebevraždu v roce 2004) a její přítelkyně Kateřiny Mauerové (sestra Kláry, matky týraného Ondřeje). U Patočky provedla policie v pátek domovní prohlídku a odnesla čtyři pytle věcí. [celá zpráva] Policie výsledky nadále odmítla sdělit. Sám Patočka měl včera mobil nedostupný, na dotazy e-mailem nereagoval. K zastižení nebyl ani v redakci Literárních novin, kterým šéfuje.

"Právě Patočka sestrám doporučil, aby se v celé věci obrátily na Úřad veřejného ochránce práv," řekl včera Právu dobře informovaný zdroj. To podle ombudsmana Otakara Motejla učinily. "Věcí se zabývala Anna Šabatová (bývalá zástupkyně ombudsmana, pozn. red.). Zjistila, že případ nespadá do působnosti veřejného ochránce práv, který chrání občany před svévolí orgánů státu. To se nestalo. Pokud vím, tak orgány státu o dítěti nevěděly, a nemohly se tak ani svévole dopustit," odpověděl Právu Motejl.

Problém děti bez minulosti, dokladů a znalosti rodičů je řešitelný. "Právo na takové případy pamatuje v zákoně o rodině. Postup je takový, že soud na základě zjištění všech okolností, které zjistit lze, určí poručníka a rozhodne o svěření dítěte do péče. Následuje zápis do matriky. V případě Aničky však soudní rozhodnutí o svěření do péče nenabylo právní moci a ani k zápisu do matriky tak nedošlo," vysvětlila Právu Šabatová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám