Hlavní obsah

Terorista Hicks si v Austrálii odpyká několikaměsíční trest

ADELAIDE

David Hicks, který byl pět let vězněn na americké základně Guantanámo na Kubě, přiletěl v neděli ráno do rodné Astrálie, aby si tu odseděl sedm měsíců trestu. Hicks se Američanům přiznal, že byl stoupencem organizace al-Kajdá a materiálně ji podporoval.

Článek

Trest si odsedí v jedné z nejpřísněji střežených věznic na jihu země.

Pro jedenatřicetiletého Hickse, který se svého času živil jako kovboj, najala australská vláda pro přepravu z Guantánama soukromé tryskové letadlo Gulfstream G550. Kromě právníka tvořilo vězni doprovod několik policistů a rovněž vězeňský dozorce.

Stroj musel při návratu z Kuby do Austrálie odklonit plánovanou letovou trasu nad Mexiko, protože Spojené státy odmítly povolit vlet letadla s Hicksem do svého vzdušného prostoru.

Americký zvláštní vojenský tribunál Hickse odsoudil na konci března formálně k sedmi letům, po dohodě s obažlobou byl trest zkrácen na devět měsíců. V Austrálii si Hicks odpyká zbývajících sedm.

Přiznání viny jednatřicetiletého Australana, který konvertoval k islámu, je přijímáno ve světě s rozporuplnými pocity. Existují názory, že Hicks chtěl jen opustit Guantánamo a po rozumné době se dostat zpátky na svobodu.

Hicks tvrdí, že byl ve vazbě Američany znásilňován, bit a dostával injenkce. Armáda USA však tato obvinění ostře odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám