Hlavní obsah

Policie se v Brně tvrdě střetla s neonacisty

BRNO, PRAHA

Zhruba pět stovek příznivců neonacistického hnutí Národní odpor, shromážděných po poledni v ulici Bašty v Brně, se střetlo s policií poté, co jim úřady zrušily pochod městem. Pravicové a levicové radikály pacifikovala policie také v Praze. Mezi 15. a 16. hodinou už se v obou městech začala situace uklidňovat.

Článek

Podle tajemníka Úřadu městské části Brno-střed Radovana Novotného byla důvodem zákazu pochodu hesla propagující fašismus, vlajky zakázaného hnutí a výzvy k potlačování lidských práv a svobod. Neonacisté začali křičet a nadávat, policie proti nim vzápětí nasadila jízdní oddíl a těžkooděnce.

Asi pět stovek příznivců neonacistického hnutí Národní odpor se sjelo do Brna kolem 13. hodiny. Od hlavního nádraží se příslušníci ultrapravice vydali na pochod městem, poté se zabarikádovali u městských hradeb. Na policejní těžkooděnce a jízdní policii házeli kameny a lahve.

Několikrát byla jízdní jednotka zatlačena zpět, někteří účastníci shromáždění začali mlátit novináře a fotografy tyčemi od vlajek, mezi policisty a jízdní oddíl začaly létat kameny. Asi po čtvrthodině se podařilo za použití vodního děla a dělbuchů zatlačit neonacisty do Denisových sadů.

"Viděli jsme zraněného policistu, střepem byl na hřbetu poraněn jeden kůň," popsal Novinkám situaci redaktor Práva. Podle policie bylo při potyčkách celkem bylo lehce zraněno přinejmenším osm lidí, z toho šest policistů a dva fotografové. Poraněni jsou i dva koně jízdní jednotky.

Už během pochodu neonacisté vyvolávali s policisty řadu potyček. Někteří dokonce napadli skupinku přihlížejících na tramvajové zastávce. Po 15. hodině začali pravicoví radikálové z Brna odjíždět přistavenými autobusy.

V Praze policie oddělila anarchisty od ultrapravičáků

Na pražském Střeleckém ostrově se strhla bitka mezi členy ultrapravicových organizací a jejich odpůrci. Policie konflikt během několika vteřin uklidnila a znepřátelené strany od sebe oddělila.

Dvě stovky anarchistů se z pražského Újezdu vydaly směrem ke Střeleckému ostrovu, kde mají setkání asi tři desítky pravicových extremistů. Policie průvod anarchistů zastavila na kraji mostu Legií.

U mostu tak proti sobě stály dvě řady policejních těžkooděnců v přilbách a se štíty a anarchisté. Obě skupiny vyčkávaly, zablokovaly tramvajovou dopravu.

.: Policisté zasahovali proti anarchistům na pražském mostě Legií. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Asi po hodině policie anarchisty vytlačila od mostu směrem k Újezdu a dále na vrch Petřín. Použila při tom mimo jiné dělbuchy. Někteří anarchisté házeli na policisty lahve a plechovky. Po vytlačení anarchistů mohli příznivci pravice pokračovat v průvodu směrem na Újezd.

Poté se pravicoví extremisté dali na pochod k americkému velvyslanectví. Aby policie umožnila jejich ohlášený průvod, vytlačila anarchisty směrem na Petřín.

Část demonstrantů byla zadržena

Ve 14:30 se anarchisté a pravicoví extremisté rozešli. Vedle 26 zadržených lidí po střetu na Střeleckém ostrově policie předvedla ještě několik dalších lidí, které zadržela během průvodu nacionalistů k americkému velvyslanectví. Mluvčí pražské policie Eva Miklíková nevyloučila, že někteří budou obviněni z útoku na veřejného činitele.

Policie uvedla, že až na několik střetů na mostě Legií a na Újezdě byla akce klidná. "Policie bude samozřejmě situaci v Praze monitorovat i nadále," řekla Miklíková.

Jak vznikl Svátek práce:

Dne 1. května 1886 zorganizovaly odbory v americkém Chicagu celodenní stávku za osmihodinovou pracovní dobu při zachování výše platu. V následujících dnech proběhly demonstrace, při kterých zahynulo několik dělníků.

Poprvé se Svátek práce slavil po celých Spojených státech 1. května 1888.

V roce 1890 vyhlásila Druhá internacionála na návrh francouzských socialistů 1. květen oficiálním svátkem práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám