Hlavní obsah

Komise viní Olmerta ze selhání v bojích s Hizballáhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská vyšetřovací vládní komise v pondělí v dlouho očekávané zprávě obvinila premiéra Ehuda Olmerta, ministra obrany Amira Perece a tehdejšího šéfa armády Dana Haluce z "vážných selhání" při řešení loňského konfliktu s libanonským Hizballáhem. Politiky ale k rezignaci nevyzvala. Olmert v první reakci na zprávu slíbil, že "všechny zmíněné chyby budou napraveny".

Článek

Zpráva uzavírá šestiměsíční vyšetřování okolností a průběhu války, kterou většina izraelské veřejnosti vnímá jako neúspěšnou. Konflikt vypukl loni v červenci poté, co povstalci Hizballáhu při přeshraničním vpádu unesli dva izraelské vojáky a další tři zabili. Za 34 dní bojů se Izraeli nepodařilo vymoci si návrat svých vojáků, zničit hnutí Hizballáh ani zabránit této skupině v odpalování tisíců raket na izraelské území.

Olmert podle zprávy jednal ukvapeně a neměl pro válečnou kampaň dobře propracovaný plán. Jeho deklarované cíle - osvobodit oba izraelské vojáky a rozdrtit Hizballáh - byly "přehnaně ambiciózní a nedosažitelné", konstatuje se dále v textu, který viní premiéra také z toho, že záležitost nekonzultoval s experty mimo izraelské ozbrojené složky.

Perec nezkušený, Haluc impulzivní

U Perece, který do úřadu nastoupil necelé dva měsíce před vypuknutím konfliktu, dokument poukazuje na nezkušenost a malou obeznámenost s armádou. Haluc, který na svou funkci rezignoval v lednu, zase prý "jednal impulzivně" a mylně usuzoval, že armáda je na válku připravena.

"Tato rozhodnutí a způsob, jakým byla přijata, byly poznamenány těmi nejvážnějšími chybami. Odpovědnost za tyto chyby dáváme premiérovi, ministrovi obrany a bývalému náčelníkovi generálního štábu," podotkl někdejší soudce izraelského nejvyššího soudu Eljahu Winograd, který stál v čele vyšetřovací komise.

Zpráva komise se zabývá především prvními šesti dny války, kdy Izrael prováděl mohutné nálety na libanonské území, zatímco Hizballáh pálil na území Izraele své rakety. Dokument rovněž rozebírá předchozích šest let - od stažení Izraele z jižního Libanonu v roce 2000 do zahájení války proti Hizballáhu loni v červenci. Zveřejnění závěrečné zprávy komise, která bude pojednávat o celé válce, se čeká letos v létě.

Proti Olmertovi se bude demonstrovat, premiér rezignaci nechystá

Ačkoli Olmertova popularita v důsledku války a série skandálů, týkajících se jeho vlády, rapidně klesla, premiér s největší pravděpodobností zůstane v úřadu. Tajemník vlády Jisrael Maimon dnes sdělil, že Olmert nehodlá v souvislosti s válečným vyšetřováním podat demisi.

Vyjádření vyšetřovací komise však patrně dále popožene veřejnost proti premiérovi, soudí agentura Reuters. Na čtvrtek je do Tel Avivu již chystána první demonstrace s požadavkem rezignace premiéra.

"Zprávu prostudujeme a zajistíme, aby při jakýchkoli budoucích scénářích v Izraeli byly chyby, na něž poukazujete, napraveny," řekl Olmert v reakci na zprávu, o níž bude ještě dnes jednat s ministry své strany Kadima (Vpřed).

Spojené státy po zveřejnění zprávy, kterou vypracovala pětičlenná komise složená ze dvou právníků, dvou bývalých generálů a jednoho politologa, zdůraznily, že Olmert je klíčovou postavou izraelsko-palestinského mírového procesu.

Při konfliktu zemřelo 1400 lidí

Zahájení mohutné vojenské ofenzivy proti Hizballáhu nařídil Olmert loni 12. července s hlavním cílem osvobodit dva unesené izraelské vojáky. Konflikt skončil po 34 dnech příměřím dojednaným za pomoci OSN. Izraelské síly způsobily bojovníkům Hizballáhu významné škody, vytlačily je z jejich základen v jižním Libanonu a nárazníkové pásmo na libanonsko-izraelských hranicích převzaly pod kontrolu posílené stabilizační síly OSN.

Hizballáh ovšem vypálil v průběhu konfliktu na severní Izrael kolem 4000 raket. Jeho ostřelování, které izraelské síly nedokázaly zastavit, zahnalo milión Izraelců na mnoho dnů do krytů a další tisíce obyvatel příhraničních měst musely být evakuovány do vnitrozemí. Během války přišlo o život 158 Izraelců, z toho 117 vojáků a 41 civilistů. V Libanonu bylo zabito kolem 1200 lidí, z toho odhadem 270 bojovníků Hizballáhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám