Hlavní obsah

Pitr znovu neuspěl s obnovou svého procesu

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr neuspěl se svou stížností proti dřívějšímu rozhodnutí zamítnout obnovu jeho procesu v případě daňových deliktů, za které byl odsouzen k pěti letům vězení. Právu to v SMS potvrdil sám Pitr.

Článek

O Pitrově stížnosti rozhodl v neveřejném jednání 11. dubna pražský vrchní soud, a potvrdil tak původní zamítavé usnesení Městského soudu v Praze z loňského prosince. Vrchní soud však pravomocný verdikt zatím ještě účastníkům řízení neodeslal, a nemůže jej tedy ani zveřejnit.

"Informovali jsme ale právníka pana Pitra, Tomáše Sokola," uvedl mluvčí soudu Jan Fořt. Sokol se k rozhodnutí odmítl vyjádřit s tím, že je vázán mlčenlivostí. Verdikt ale s největší pravděpodobností již sdělil svému klientovi.

"Zatím nemám písemný výsledek, tak se není k čemu vyjadřovat. Mám jen předběžné informace, že to bylo zamítnuto, což jsem očekával už jen tím, že jednání bylo neveřejné. Chápu to tak, že tomu soudci vrchního soudu moc nerozumí,"sdělil Právu prostřednictvím SMS Pitr.

Ve chvíli, kdy obdrží nyní již pravomocný verdikt soudu, nic už podle informací Práva nebrání tomu, aby Pitr zamířil do vězení odpykávat si svůj pětiletý trest. Nestane se tak pouze ve chvíli, kdy by například znovu onemocněl.

Pitr podal další návrh na obnovu procesu

Pitr však nelenil a již v březnu podal k Vrchnímu soudu v Praze další návrh na obnovu svého procesu. O té zatím soud ještě nerozhodoval, uvedl mluvčí Fořt.

Pitr je spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi. Ve dvanáct let starém případu byl společně s podnikatelem Miroslavem Provodem a dalšími třemi muži pravomocně uznán vinným z krácení daní. Provod dostal rovněž pětiletý trest.

Podnikatelé sice od počátku vinu odmítali, podle rozsudku však s pomocí fiktivních faktur neoprávněně vymáhali po finančních úřadech vrácení daní. Stát tak podle soudů ošidili o 51 miliónů korun. V prvním kole líčení nejdříve padl osvobozující verdikt, který ale odvolací soud zrušil a vrátil k novému projednání. Ve druhém kole procesu zazněl odsuzující rozsudek.

Ve vězení zatím nejsou ani další dva odsouzení, kteří dostali nepodmíněné tresty. Uprchlý podnikatel Vratislav Romanovský a majitel karlovarského golfového areálu Jiří Syrovátka požádali ze zdravotních důvodů o odklad nástupu trestu. Romanovský dostal šest let, Syrovátka pět. Někdejší likvidátor firmy Centrum Milan Jungr podal dovolání proti dvouletému podmíněnému trestu.

Romanovský je nyní v Austrálii. Loni poslal soudu dopis, v němž tvrdí, že ho tam uklidili Pitrovi lidé. Sám se cítí jako oběť, ale přijet do ČR nechce kvůli zatykači. Podle Pitra lže. Podnikatelé tvrdí, že v pozadí případu jsou politické zájmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr už je doma, může nastoupit do vězení

Schopen nástupu do výkonu trestu, takový je verdikt odborné komise Vězeňské služby (VS), která zkoumala zdravotní stav odsouzeného Tomáše Pitra. Kontroverzní...

Soud Pitrovi a Provodovi nový proces nepovolil

Odsouzení podnikatelé Tomáš Pitr a Miroslav Provod nedostali šanci znovu přesvědčovat českou justici o své nevině v případu daňových deliktů, za něž dostali...

Výběr článků

Načítám