Hlavní obsah

Čunek se bojí sociálních nepokojů

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se obává toho, že by v Česku mohly časem vypuknout nepokoje zapříčiněné protesty národnostních menšin. Uvedl to během pondělní on-line diskuze se čtenáři Novinek.

Článek

"To je také jeden z důvodů, proč chci řešit některé věci urgentně, aby tato situace vůbec nenastala. Jsem přesvědčen, že tu šanci máme velikou, ale nesmíme ji promarnit tím, že nebudeme dělat nic, jen dokola v úplném bezvědomí opakovat klišé o demokracii, rovnosti atd.," uvedl Čunek.

Vláda by podle něj měla obzvlášť řešit situaci s romskou komunitou. "Samozřejmě cítím, že je zde mnoho těch, kteří tomuto problému vůbec nerozumí, a proto jen obecně "mlží". Přesto všechno však v řešení věřím," upřesnil.

Přiznal, že vládě škodí kauza kolem jeho údajné korupce. Dodal ale, že nehodlá rezignovat na svůj post ve vládě. "Určitě to vládě nepřispívá. Jsem však přesvědčen, že když vláda bude řešit problémy, které otevírám, posune nás to hodně dopředu," řekl Čunek.

Rezignovat ale nechce. "Mám dojem, že mnoho lidí by mé odstoupení chápalo jako přiznání viny. To se potvrdilo při odstoupení policejního prezidenta," uvedl s odkazem na bývalého policejního šéfa policie Vladislav Husáka, který na konci března rezignoval.

Podle Čunka má současná vláda šanci vydržet po celý svůj mandát. "Když se budou všichni hodně snažit, může vydržet až do řádných voleb. Největší problém, dle klasiků, není nikdy vnější ale vnitřní," poznamenal.

Svá obvinění považuje za vykonstruovaná

Podle místopředsedy vlády je celá jeho kauza zrežírována, kým ale neupřesnil. Chce si počkat, až si tím bude úplně jistý. "Jisté však je, že "narodí-li se" mé obvinění po pěti letech a dva dny poté, co se stanu senátorem s tím, že se ví, že jen jako senátor mohu kandidovat na funkci předsedy strany, není to jistě náhoda.

Předseda lidovců také reagoval na vlnu kritiky jeho slov o Romech, kdy uvedl, že kvůli získání peněz od státu by se člověk musel opálit a dělat binec a ohně na náměstích.

"Můj výrok byl opravdu určen nám politikům. My jsme totiž ti, kdo nastavují pravidla a způsoby pomoci kterýmkoliv skupinám obyvatel v našem státě," upřesnil.

Vicepremiér: Bursík si mě projektuje do představ

Nejvíce Čunka z vládní koalice kritizují zelení. Jejich předseda a ministr životního prostředí Martin Bursík v sobotním Právu uvedl, že Čunek se nevybíravě vyjádřil o Romech kvůli tomu, aby odlákal pozornost od své vlastní korupční aféry. [celá zpráva]"

"Výroky pana kolegy Bursíka jsou nešťastné. Každý, kdo absolvuje hodinový telefonický rozhovor v tomto případě v redakci Blesku ví, že téma vybírají volající. Takže velmi obtížně lze dopředu něco plánovat. Spíše se mi jeví, že pan kolega Bursík si mě sám usilovně do svých představ projektuje," řekl Čunek.

Přiznal, že aférou kolem údajného úplatku trpí i jeho rodina. "Na rozdíl ode mě (ale) žijí v prostředí, kde je všichni úžasně podporují. Kvůli své rodině jsem za to nejen Vsetíňanům a Valachům velmi vděčný. Možná je také pravdivé rčení, že člověk si zvykne i na šibenici," vysvětlil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám