Hlavní obsah

Australan na Guantánamu přiznal pomoc teroristům

GUANTANÁMO

Australan David Hicks se v pondělí před soudem zvláštního vojenského tribunálu konaným na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě nečekaně přiznal, že pomáhal teroristické síti al-Kajda bojovat proti americkým silám během invaze do Afghánistánu v roce 2001. Jedenatřicetiletý Australan byl prvním vězněm, který předstoupil před nové vojenské tribunály pro souzení osob podezřelých z terorismu.

Článek

Uznání viny je překvapivé vzhledem k tomu, že v neděli jeden z jeho australských právníků David McLeod řekl, že se jeho klient domnívá, že proces není spravedlivý. "Očekával, že bude odsouzen i v případě, že se z obvinění obhájí," řekl McLeod.

Hicks, který se ve věznici na Guantánamu nachází pět let, si také stěžoval, že byl během zadržování americkými silami týrán, armáda však tato obvinění ostře odmítá.

Hicksovi hrozí za podporu terorismu, působení v tréninkových střediscích al-Kajdy, sledování americké ambasády v Kábulu a bojování proti spojencům v Afghánistánu, doživotní trest. Vzhledem k jeho přiznání by mu mohl být trest snížen. Na základě diplomatické dohody mezi USA a Austrálií by si ho mohl odpykat doma.

Australan David Hicks u pondělního soudu. Foto: ČTK/AP

Muž tvrdí, že byl během vazby týrán

Hicks, který tvrdí, že byl ve vazbě Američany znásilňován, bit a dostával injenkce, vypadal od posledního stání v roce 2004 starší a silnější. V soudní budově mu bylo v pondělí dovoleno setkat se s jeho otcem Terrym a sestrou Stephanie. "Hodně se v posledních třech letech změnil," řekl jeho otec a dodal, že syn by si přál vrátit se domů, usadit se a vídat se zase se svými dvěma dětmi.

Soud, před nímž Hicks stanul, je zvláštním vojenským tribunálem, jejichž vznik umožnil loni v září Kongres. Pentagon se souhlasem prezidenta George Bushe zamýšlel osoby podezřelé z terorismu soudit před vojenskými komisemi. Tento záměr v červnu zamítl jako protiústavní americký Nejvyšší soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám