Hlavní obsah

Miloš Zeman odchází z ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, nig, ada, alm, znk
PRAHA/NOVÉ VESELÍ

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se rozhodl "s okamžitou platností" ukončit členství v ČSSD. Ve středu Novinkám potvrdil, že se z nezávislých zdrojů dozvěděl, že trestní oznámení, které na něj bylo podáno v kauze Altner, údajně inicioval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Na Zemana podal v pondělí trestní oznámení novinář Jaroslav Novák, známý pod přezdívkou Večerníček. Podle Nováka se Zeman dopustil zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinnosti při správě cizího majetku tím, že uzavřel s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o zastupování ve sporu o Lidový dům. [celá zpráva]

Novák ve středu řekl Novinkám, že ho Zemanovo vystoupení ze strany mrzí. "Rozštěpí to stranu a to není dobře," uvedl Novák, který není členem ČSSD, ale má ji podle svých slov stokrát radši než komunisty. Zároveň zopakoval, že za jeho trestním oznámením nestojí nikdo z vedení soc. dem.

Paroubek: Zeman neunesl odpovědnost, chce ovlivnit sjezd ČSSD

Paroubek považuje tvrzení Miloše Zemana, že stál za trestním oznámením, za účelové obvinění, které má ovlivnit sjezd ČSSD. Ze Zemana se stává zoufalý muž, řekl Právu Paroubek s tím, že pokud Zeman obvinění zopakuje, trestní oznámení na něj skutečně podá.

Na mimořádné tiskové konferenci pak řekl, že Zeman neunesl svou odpovědnost za podpis nevýhodné smlouvy s Altnerem. Na advokáta ČSSD podala trestní oznámení pro podezření z vydírání. [celá zpráva]

Nováka alias Večerníčka Paroubek podle svých slov tři čtvrtě roku neviděl. Jakékoliv spojení s trestním oznámením na Zemana popřel.

"Miloš Zeman to přehnal," uvedl Paroubek a dodal, že bývalého předsedu vyzve k návratu do sociální demokracie. "Bude to na jeho rozhodnutí," doplnil současný předseda ČSSD.

V diskusi na webu ČSSD pak uvedl, že Zeman proti němu a straně vede otevřený boj celou řadu týdnů. "Jsem už čtvrtým předsedou ČSSD, kterému se dostává této "přízně". Po Jiřím Horákovi to byl Vladimír Špidla a po něm Stanislav Gross, nyní jsem to já," uvedl Paroubek.

Novák: někdo v ČSSD vydává mou práci za svou

Autor trestního oznámení Jaroslav Novák Novinkám řekl, že neví, proč  Zeman spojuje vedení ČSSD s trestním oznámením, které podal on. "Slyšel jsem, že za tím má stát pan Paroubek nebo pan Tvrdík, ale nevím, kde pan Zeman ty informace bere," uvedl Novák.

Zároveň vyjádřil podezření, že někdo uvnitř ČSSD spojuje Novákovy kroky se záměry strany. "Je možné, že někdo z těch lobbistů vydává za svoji práci to, co dělám já," řekl Novák s tím, že takový přístup nechápe, protože může straně spíše uškodit. "Je jasné, že teď se naopak snaží se od toho distancovat," uzavřel.

Zemanovi příznivci v ČSSD chtějí, aby si to rozmyslel

Předseda pražské soc. dem. a kandidát na místopředsedu ČSSD Petr Hulinský Právu řekl: "Některé věci a rozhodnutí se nedělají unáhleně. Miloš by to měl ještě zvážit."

Okresní šéf ČSSD v Děčíně Jaroslav Foldyna pro Právo uvedl: "Kvůli nepotvrzeným věcem se ze strany neodchází. Chtěl bych, aby Miloš Zeman zůstal členem ČSSD a aby se jeho vztahy s Paroubkem urovnaly. Lidský rozměr rozepře je větší než její rozměr faktický. To jsem před chvílí řekl i Paroubkovi."

Foldyna také popřel informace, že bude kandidovat na předsedu ČSSD proti Paroubkovi. "Bylo to jen kdyby," uvedl a souhlasil s názorem, že možnost jeho kandidatury na šéfa strany je jednoprocentní.

Poslanec Karel Šplíchal soudí, že Zeman je mimořádná osobnost. "Nerozumím tomu ... je to škoda," prohlásil. Podle něj není pravda, že Paroubek expředsedu ze strany "vyštípal". "Já bych řekl, že tady se děje něco, čemu nerozumím," uvedl Šplíchal.

Další poslanec ČSSD Jaroslav Krákora je toho názoru, že Zemanův krok může stranu před sjezdem poškodit. Nevěří ale tomu, že trestní oznámení na Zemana inicioval Paroubek.

Paroubek se Zemanem se přou o odpovědnost za kauzu Altner

Paroubek před časem uvedl, že za kauzu Altner nese odpovědnost právě Zeman. [celá zpráva]

Zeman naopak prohlásil, že sociální demokraté udělali chybu, když šest let neřešili urovnání sporu s advokátem Altnerem. Vyzval také ČSSD ke zveřejnění smlouvy, kterou strana s právníkem v roce 1997 uzavřela. [celá zpráva]

Altner požaduje za zastupování ve sporu o Lidový dům po straně včetně úroků a sankcí téměř 20 miliard korun.

Anketa

Stojí podle vás za trestním oznámením na Miloše Zemana Jiří Paroubek?
Ano
81,1 %
Ne
18,9 %
Celkem hlasovalo 25389 čtenářů.

Kdo je Miloš Zeman:

Miloš Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně.

V roce 1969 absolvoval Vysokou školu ekonomickou (VŠE) v Praze.

Od roku 1968 do roku 1970 byl členem KSČ, poté byl ze strany vyloučen.

V letech 1971-84 pracoval v různých tělovýchovných organizacích, poté jako prognostik a analytik na různých vědeckých pracovištích.

Po roce 1989 se Zeman aktivně zapojil do politiky.

V roce 1990 byl Zeman zvolen do Sněmovny národů Federálního shromáždění (FS) za Občanské fórum (OF).

V roce 1992 vstoupil do Československé (od roku 1993 České) strany sociálně demokratické, v témž roce se stal předsedou stranické organizace v Praze.

V roce 1992 byl Zeman zvolen poslancem Sněmovny FS.

V roce 1993 se Zeman dostal do čela ČSSD. V této funkci zůstal až do roku 2001.

V roce 1996 se stal poslancem, v letech 1996-98 působil jako předseda Sněmovny.

V letech 1998-2002 byl předsedou české vlády. Poté z vysoké politiky odešel a přepustil své místo ve straně a ve vládě Vladimíru Špidlovi.

V roce 2003 se neúspěšně ucházel o post prezidenta republiky.

V současnosti žije Zeman v obci Nové Veselí na Vysočině. Je ženatý s manželkou Ivanou, má dceru Kateřinu a syna Davida.

Reklama

Související články

Zeman vítá ČSSD v opozici, zrádce nevidí

Bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman nesouhlasí s nynějším šéfem strany Jiřím Paroubkem a nemyslí si, že by poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka byli...

Výběr článků

Načítám