Hlavní obsah

Pořiďte si originální skříň

Právo, Gisela Růžičková

Současné tendence ve vybavení interiéru samostatným šatním skříním moc nepřejí. Dnes spíš preferujeme uložení svršků v oddělených šatnách a v malých bytech, které svými rozměry instalaci šatny nedovolují, dáváme přednost vestavěným skříním.

Článek

Pro jejich umístění se dá využít větší zádveří, místo pod schody, ale i hala a dětský pokoj, stejně tak jako ložnice či pracovna. Vestavěné skříně mají své místo i v koupelnách a na toaletách, kde použijeme kvůli zvýšené vlhkosti speciální materiály. V obytných místnostech se vestavěné skříně uplatňují hlavně jako úložný prostor, proto jimi nemusíme nahrazovat klasickou šatní skříň, ale můžeme je uspořádat do různých tvarů.

Úspora místa

Velikou výhodou skříní na míru je kompaktní uspořádání bytu, v němž tvoří jednotný celek se stěnami. Umožňuje to hlavně vnitřní vestavba skříně navržená podle individuálních potřeb. Pro vestavěnou skříň využíváme niky vytvořené ve zdech stavby, do kterých zabudujeme skříň tak, že jsou vidět pouze dveře. V tom spočívá úspora místa. U vestavěné skříně se zaměříme hlavně na vzhled dveří.

Kancelářská skříň

Ty mohou být zavěšené přímo na zdi nebo upevněné na konstrukční rám, případně na korpus vestavěné skříně. Na trhu je rozmanitý výběr materiálů i vnitřního vybavení. Základ tvoří posuvná dveřní křídla pojíždějící na podlahové vodicí liště, fixovaná horní vodicí lištou tak, aby zajížděla za sebe.

Při otevření je přístupná buď polovina, nebo třetina úložného prostoru. S použitím dokonalejšího kování lze kombinovat posuvná a skládací dveřní křídla nebo úplně odstranit spodní lištu a pohodlně do šatny vstupovat. Podle uspořádání místnosti mohou být dveře otevírací, posuvné, skládací i kombinované.

Speciální doplňky

Vnitřní členění vychází z množství a druhů ukládaného šatstva a prádla. Pro rozdílné typy šatů lze vytvořit různé formy uložení v pevných nebo výsuvných policích.

K těmto účelům se používají šatní tyče pevné nebo sklopné, výsuvné drátěné koše nebo klasické zásuvky s anglickými nebo průhlednými čely pro zvýšení přehlednosti. Na výsuvném principu jsou tvořeny věšáky na kalhoty, sukně či kravaty.

Plastové boxy jsou účelné.

Nechybějí ani výsuvné botníky, držáky na pásky a jiné drobnosti. Speciální úchyt pamatuje i na hadici vysavače či výsuvné žehlicí prkno. Praktické jsou i sklopné či otočné věšáky. Součástí vybavení bývají také kontejnery nebo otevřené niky vybavené svítidly, která se automaticky rozsvítí při otevření dveří. Osvětlení lze zabudovat do rampy nebo do římsy v horní části skříně.

Kvalita ovlivní cenu

Důležitým prvkem vestavěné skříně jsou rámy dveří, jejichž tvar a barva umožní sladit vestavěnou skříň s interiérem.

Výběr je také ve výplních dveří. K nejoblíbenějším patří laminované dřevotřískové výplně v široké nabídce dekorů a povrchové struktury. Příznivá je stálost barev a snadná údržba lamina. Milovníci přírodních materiálů zvolí dýhované výplně opatřené bezbarvým lakem. Jedinečné jsou skleněné výplně v jemných pastelových barvách či v neutrálním matně průsvitném designu.

Zrcadlové výplně opticky zvětšují prostor v menších pokojích či předsíni, dveřní výplně z žaluzií, kazet, mřížek, či pediggových výpletů (přírodní materiály) jsou lehké a působí elegantně. Vnitřní vestavba se vyrábí z lamina o síle 18 mm s tvrdým a snadno čistitelným povrchem.

Standardní dekory lamina:

bílá hladká, bílá jasanový květ, jasan bělený, jasan, bříza, bříza divoká, bříza diamant, jabloň, smrk sukatý, javor, buk rustikal, buk bavaria, buk natur, dub, dub horský, dub natural, dub rustikal, hrušeň světlá, hrušeň tmavá, calvados, calvados tmavý, olše, třešeň, třešeň nashville, ořech klasik, javor královský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám