Hlavní obsah

Na Česko zaměříme rakety, hrozí Moskva

MOSKVA/VARŠAVA

Pokud v České republice bude postaven radar amerického systému protiraketové obrany a v Polsku základna amerických antiraket, mohou být na obě místa zaměřené ruské rakety. V pondělí to uvedl velitel ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov. Podle serveru gazeta.ru řekl, že vojska jsou připravena i na případ, že by Rusko odstoupilo od dohody o raketách středního a krátkého doletu.

Článek

"Jestliže v tomto směru bude přijato politické rozhodnutí, vojska budou připravena řešit tuto situaci," sdělil v Moskvě na tiskové konferenci. Jejím vypovězením Rusko hrozilo už minulý týden.

Moskva americké plány na vybudování základny a radaru označuje za porušení strategické rovnováhy mezi velmocemi a oznámila, že zvažuje jednostranné odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu z roku 1987.

Solovcov uvedl, že vojska jsou připravena zavést rakety středního doletu do své výzbroje. Připomněl, že dříve měla raketová vojska k dispozici i raketový komplex Pionýr s doletem až 5500 kilometrů.

O vybudování raketové základny a radaru, které jsou součástí americké protiraketové obrany, požádaly letos Spojené státy.

Přesměrovat rakety netrvá dlouho

Podle českých armádních expertů není přesměrování raket nic složitého. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý řekl, že je potřeba jen zohlednit softwarové nastavení systému a vypočítat balistickou dráhu. Vyjádření generála Solovcova však považuje za zbytečně vyhrocené, a reálná hrozba proto podle něj vzhledem ke spojeneckým svazkům Česka a USA neexistuje. "Jsou to silácká slova," řekl Šedivý.

Také Pavel Konečný z Univerzity obrany v Brně se domnívá, že přesměrovat rakety na Česko netrvá dlouhou dobu. Pro změnu kurzu podle něj stačí jen to, aby operátor rakety zadal souřadnice cíle. "Ten systém se naviguje sám," uvedl. "Byly by to rakety typu země-země," dodal.

ČR a Polsko asi vyhoví žádosti USA

Předsedové vlády České republiky a Polska Mirek Topolánek a Jaroslaw Kaczyňski se v pondělí ve Varšavě shodli, že obě země zřejmě vyhoví žádosti Washingtonu umístit na jejich území americký systém protiraketové obrany.

"Shodli jsme se na tom, že pravděpodobně na (americkou) nótu obě země odpoví pozitivně," řekl Topolánek po jednání s Kaczyňským. Navzájem se budou informovat o svých pozicích. Oba premiéři se shodli, že není vhodné, aby se k této otázce konalo referendum.

Poláci vyvracejí obavy Moskvy

Kaczyňski znovu ubezpečil, že zařízení není namířeno proti Rusku: "Je známo, jaký je cíl základny, má tvořit zabezpečení proti případné činnosti států, které se nechtějí podřídit principům obvyklým ve světě," zdůraznil polský premiér.

Rusko má k projektu značné výhrady, zpochybňuje americká tvrzení, že systém má být určen proti balistických raketám Íránu a Severní Koreje. Rusové říkají, že pak by měl být umístěn jinde a že ve skutečnosti je systém zaměřen proti Rusku, sdělil ruský ministr obrany Sergej Ivanov. [celá zpráva] Výhrady měl i prezident Vladimir Putin. [celá zpráva]

Topolánek prohlásil, že americká žádost znamená pro českou vládu úsilí o zvýšenou komunikaci s ruskou či německou stranou i s vlastní veřejností.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Streinmeier podle ruského listu Kommersant vyzval USA, že by měly projednat s Moskvou umístění své protiraketové základny.

Některé výroky ruské strany na adresu plánované radarové základny
velitel ruských kosmických vojsk generál Vladimir Popovkin, 22. ledna 2007Analýza ruské armády ukázala, že vznik podobného zařízení je pro Rusko jasná hrozba.
ruský prezident Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci, 1. února 2007."Přímo se to dotýká národní bezpečnosti Ruska a vyžaduje, abychom reagovali. Naše odpovědi budou asymetrické, ale vysoce účinné."
Putin na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově, 10. února 2007"Systém neslouží bezpečnosti, ale pouze provokuje nové zbrojení. Případné rozmístění střel nemůže zůstat bez ruské odpovědi.
náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij v rozhovoru pro časopis o vojenství ATM, únor 2007."Samozřejmě nemůžeme pasivně přihlížet, jak se v blízkosti našich hranic budují vojenské objekty, které mohou ohrozit strategickou stabilitu a bezpečnost Ruské federace."
velitel ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov, 19. února 2007"Zatím tam nic nepostavili. Jestli se k tomu Polsko a Česká republika rozhodnou, naše raketová vojska zařadí tyto objekty mezi své cíle.

Reklama

Související články

Rusko stupňuje tempo jaderného zbrojení

Ruská armáda letos urychlí modernizaci svých strategických zbraní. Do výzbroje zařadí 17 nových mezikontinentálních balistických střel Topol-M,...

Výběr článků

Načítám