Hlavní obsah

Majitel prasečí farmy se přiznal k vraždám 49 žen

NEW WESTMINSTER

V kanadském New Westminsteru začal v pondělí proces s největším masovým vrahem v dějinách země. Šestapadesátiletý majitel prasečí farmy Robert Pickton je obviněn z vraždy 26 žen. Porotci v pondělí viděli videozáznam, na němž se přiznal k vraždám 49 žen. Do té doby vinu zcela popíral.

Článek

"Připravoval jsem ještě jednu, aby jich bylo padesát," řekl Pickton prokurátorovi Derrillu Prevettovi, který si chtěl ověřit, zda se skutečně přiznal. Pickton popsal sám sebe jako masového vraha, který chtěl skončit v cele smrti.

Prevett uvedl, že chce dokázat, že Pickton zavraždil šest žen a pak je rozporcoval. Jako zkušený majitel prasečí farmy uměl bourat maso. "Hlavy i těla byla rozpůlena," uvedl žalobce. Podle něj byly v tělech i v lebkách nalezeny stopy po střelách ráže 22. Pušku této ráže se našla v jeho prádelně v plastikovém pytli se sexuální hračkou, na které byly stopy DNA Picktona i jedné z jeho obětí.

Horší než horor

Předseda soudního tribunálu James Williams varoval porotce, že svědectví, která budou předkládána, budou "hrozná jako hororový film". Důkazy jsou údajně tak děsivé, že při výběru poroty minulý měsíc Williams její členy varoval: "Myslím, že tento proces může vystavit soudce něčemu, co může být stejně zlé jako hororový film, ale bez možnosti vypnout televizi," řekl.

Obhájce přiznání zpochybňuje

Picktonovo přiznání ovšem zpochybňuje jeho obhájce Peter Ritchie. Podle něj se Pickton vůbec nepodílel na šesti vraždách, které budou projednávány jako první, aby soud nebyl přetížen. Upozornil porotu, aby jeho prohlášení nebrala vážně.

"Když budete sledovat videa, dávaje dobrý pozor, co Pickton říká a jakým způsobem se vyjadřuje,." Upozornil advokát porotu. Požádal ji též, aby se zaměřila na detaily jeho vztahu k bratrovi Davidovi, jenž byl spolumajitelem sedmihektarové prasečí farmy u Vancouveru na západním pobřeží Kanady.

Právě na ní měly skončil oběti, Pickton tam zval prostitutky a narkomanky z chudého předměstí Vancouveru v 90. letech. Na farmě pořádal pijácké a drogové večírky. Poté, co byl v roce 2002 zadržen, hygienická stanice upozornila sousedy, kteří od Picktona kupovali vepřové, že by mezi ním mohly být i kusy lidského masa. Na farmě byly lidské kosti nalezeny spolu s prasečími. V bourárně masa také byla objevena náušnice jedné z obětí. Budova byla poté stržena a úřady vynaložily 61 miliónů dolarů (1,3 miliardy korun) na prosetí půdy na celé usedlosti.

Zabitá prostitutka měla strach

Mezi ženami, z jejichž vraždy je Pickton obviněn, je i prostitutka Sarah de Vriesová, která zmizela v roce 1998 ve věku 28 let. Už v roce 1995, kdy se z její vancouverské čtvrti začaly ztrácet ženy, si zapsala do deníku, jak se bojí o svůj život. "Jsem další na řadě?" psala. "Sleduje mě? Slídí za mnou jako šelma za kořistí? Čeká? Čeká na nějaké dokonalé místo, čas nebo na moji pitomou chybu?"

Masoví vrahové v novodobých dějinách

Pedro Alonso LOPEZ MONSALVE (Kolumbie) - Je podezřelý ze 300 vražd v několika zemích. V roce 1980 byl uznán vinným z 57 vražd, převážně dívek, a odsouzen na doživotí.

Henry Lee LUCAS (USA) - Přiznal se ke 300 vraždám v 60. a 70. letech, dokázat se mu podařilo jednu z roku 1979, za niž byl odsouzen k trestu smrti.

Harold SHIPMAN (Británie) - Lékař z Manchesteru byl v lednu 2000 odsouzen za vraždy 15 pacientů smrtícími injekcemi. Z poslední vyšetřovací zprávy vyplývá, že zabil 250 lidí.

Donal Henry GASKINS (USA) - Zavraždil na 200 lidí. Prokázat se mu jich podařilo sto, za něž byl v září 1991 popraven.

Luis Alfredo GARAVITO (Kolumbie) - Obžalovaný z vraždy 189 nezletilých chlapců, v květnu 2000 odsouzen k trestu 835 let vězení. 

CHU Wan-li (Čína) - Samozvaný léčitel zatčen v prosinci 1998 pro podezření z odpovědnosti za smrt 146 osob. Vydával se za lékaře s magickými léčitelskými schopnostmi.

Nikolaj DŽURMONGALJEV (SSSR)Více než 100 zavražděných žen v 80. letech 20. století v Kazachstánu "servíroval" svým přátelům k obědu. 

Džavád IKBÁL (Pákistán) - Ikbál, odsouzený v březnu 2000 k trestu smrti, zavraždil stovku chlapců ve věku od šesti do 16 let. 

María a Delfina JESÚSOVY GONZÁLESOVY (Mexiko) - Sestry, jež byly v roce 1964 odsouzené každá ke 40 letům vězení za vraždu celkem 80 žen a 11 mužů.  Vraždily klienty a zaměstnance svého veřejného domu.

JANG Sin-chaj (Čína) - Zatčen a obviněn ze 67 vražd a 23 znásilnění v listopadu 2003. Prý se chtěl mstít společnosti. 

Andrej ČIKATILO (Rusko) - Podle rozsudku zavraždil 52 lidí. Zbíjel prý kvůli pocitu sexuální méněcennosti. Některé oběti i pojídal.

Anatolij ONUPRIJENKO (Ukrajina) - V 80. a 90. letech zavraždil 52 lidí. Tvrdil, že jeho počínání řídily tajné služby a mystické síly. 

Robert William PICKTON (Kanada) - Majitel prasečí farmy u Vancouveru, kam lákal a pak vraždil většinou prostitutky, narkomanky či stopařky. Obviněn z 26 vražd, on sám jich přiznává celkem 49. 

Gary RIDGWAY (USA) - V listopadu 2003 se přiznal, že v letech 1980-1998 zavraždil 48 žen, které považoval za prostitutky.

Žaloba hodlá předvolat asi 240 svědků. Pokud bude Picton shledán vinným z alespoň 14 vražd, které jsou mu připisovány, stane se Pickton nejhorším masovým vrahem v kanadské historii. Dosud jím je Marku Lepine, který v roce 1989 ve škole v Montrealu postřílel 14 žen a poté zabil sám sebe. Mnozí ovšem podotýkají, že žen z Vancouveru zmizelo přes padesát a mizet začaly mnohem dříve než v devadesátých letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám