Hlavní obsah

Počítačoví piráti se vyhýbají zákonům, kupují ostrov

Novinky, adr

Provozovatelé jedné z nejpopulárnějších webových stránek The Pirate Bay, která nabízí návody ke stažení bezpočtu filmů, chtějí koupit vlastní ostrov. Počítačoví piráti se domnívají, že se tak vyhnou problémům s autorskými právy.

Článek

Skupinka v současnosti hledá jakékoliv území v mezinárodních vodách. A zdá se, že na jedno již narazila. Jejich vysněnou zemí se má stát Sealand - bývalá britská námořní základna, na kterou by byly postupně přesunuty počítačové servery z Evropy.

"Není to pouze o existenci Pirate Bay, je to spíše pokus založit vlastní národ, kde legislativa nebude obsahovat pojem autorský zákon," tvrdí piráti provozující portál Pirate Bay. Dodávají, že "všechny země dnes živí zastaralá ekonomika se starými ideály a pravidly," které chce jejich skupina změnit.

Piráti již založili stránky www.buysealand.com, kde zřídili diskuzní fórum přes nějž hledají finanční prostředky k nákupu plošiny.

"Vláda Sealandu již začala vyjednávat... Pokud neuspějeme, máme v záloze plán B," uvedli piráti na blogu. Současně požádali každého uživatele portálu The Pirate Bay, aby přispěl aspoň minimální částkou. "Dejte peníze a stanete se občanem Sealandu."

:. Bývalá britská námořní plošina Sealand. Piráty údajně děsí její cena. 

"Bude to skvělé místo pro každého - nabídne rychlý přístup k datům, žádná autorská práva a VIP přístup k účtům na Pirate Bay," plánují provozovatelé portálu.

Vyvolávací cena plošiny Sealand byla stanovena na 750 miliónů euro. Pokud piráti tolik peněz neseženou, pak mají v záloze již výše zmíněný plán B. Podle něj by koupili jakýkoli ostrov v mezinárodních vodách, stačit by jim mělo už 50 000 dolarů. K 15. lednu 2007 již skupina vybrala 13 714 dolarů.

Stránka The Pirate Bay byla švédskou policií uzavřena v květnu 2006. Piráti však krátce nato servery znovu spustili v Nizozemí a v současnosti se již opět údajně vrátili do Švédska.

Pirate Bay poskytuje návody jak stahovat a sdílet hudbu a filmy. Podle odhadů ji každý den navštíví kolem 1,5 miliónu unikátních uživatelů.

Sealand hledá nového vlastníka

Námořní plošina Sealand, která byla postavena během druhé světové války, hledá nového majitele. Poničený vrak obsadil v roce 1960 vysloužilý major Paddy Roy Bates. Plošina se dříve nacházela několik mílí za britským územím. To se však podle BBC změnilo v roce 1987, kdy Anglie posunula teritoriální hranici ze tří mil od pobřeží na dvanáct.

"Šéfem a prezidentem" Sealandu je v současnosti 54-letý syn Batese Michael. "Mému otci je 85 let a matce 70," uvedl Michael s tím, že projekt potřebuje "oživení" a nastal ten pravý čas jej prodat. Realitu nabízí španělská firma Inmonaranja. Vyvolávací cena činí 750 miliónů euro.

Svrchovanost území Sealand, které má svou vlajku, měnu, pasy, známky, generátor elektřiny a dokonce i kostel, však nikdy nebyla uznána. Na Sealand se je možné dostat helikoptérou nebo lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám