Hlavní obsah

Čunek: schopného Roma bych zaměstnal

Předseda lidovců, senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek v pondělí odpovídal čtenářům Novinek. Drtivá většina dotazů byla o vystěhování Romů z centra Vsetína a současné politické situaci. Čunek odmítl, že by byl rasistou, řekl, že by Roma klidně jako svého poradce zaměstnal. "Určitě. Když by byl pracovitý a schopný, a ne kvůli image," odpověděl Čunek.

Článek

Kritiku za přestěhování Romů snáší dobře: "Až na to, že mě rozčilují lidé, kteří se tváří kompetentně, přičemž však vedle Romů nikdy nebydleli ani tuto problematiku neřešili. Když jste si však jist svou pravdou, i když chybuje každý z nás, je má situace lepší," dodal Čunek.

Šéf lidovců se obává třetího pokusu o sestavení vlády, protože je plně v rukou poslanců. "Jistě i vy si uvědomujete, že poslanci si rybník nevypustí, proto mohou protahovat třetí pokus, a tedy poté předčasné volby mnoho měsíců, možná let," obává se Čunek.

Přednost  dává sestavení proreformní vlády už ve druhém pokusu. "A pokud získá důvěru v co nejbližším termínu, spojit ve Sněmovně hlasování o důležitém reformním zákonu s důvěrou vlády. Pokud tedy zákon neprojde, nastartuje se proces předčasných voleb, který už poslanci nemohou ovlivnit. Pokud projde, bude to výrazně proreformní vláda, a to je dobře. Zdá se mi, že toto řešení je nejčistší. Pořád jsme ale nerezignovali na dohodu s ČSSD, že kvůli reformám alespoň odejde ze Sněmovny," dodal.

Programově je blíže ODS

Čunek také neskrýval, že jemu osobně je programově bližší ODS. Na přímý dotaz, která strana je mu programově blíž, zda ODS nebo CSSD, odpověděl jednoznačně: "ODS."

Jednoznačně odmítl také jakoukoliv legalizaci drog. Sdělil také, že KDU-ČSL neříká že, svazky osob stejného pohlaví jsou nepřípustné. "KDU-ČSL říká, že k těmto svazkům nepotřebují zvláštní zákon. Jak se ukazuje podle počtu těch, kteří tohoto zákona zatím využili, nebyl zřejmě potřebný," uvedl Čunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám