Hlavní obsah

Richard Müller: Končím se zpěvem

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Stanislav Dvořák
BRATISLAVA

Slovenský zpěvák Richard Müller (45) řekl televizi Markíza, že končí se zpěvem. K tomuto rozhodnutí prý dospěl už před nějakým časem. "Největší umění je umění odejít. Děkuji vám všem, bylo to krásný, ale bylo toho dost," řekl televizním divákům.

Článek

Müller plánuje vydávat nekomerční hudbu a chce naplnit sen svého otce známého herce Vlada Müllera, který byl výborným kuchařem a vždy toužil po vlastní restauraci. Nevyloučil, že ještě na několika koncertech vystoupí, ale je přesvědčený, že žádnou novou píseň už nenahraje.

Podle tisku má opět problémy s drogami a v nejbližších dnech má nastoupit na měsíční léčení v psychiatrické léčebně ve Velkém Záluží. Jak potvrdil deníku Nový čas nejmenovaný svědek, Müller měl minulou středu absolvovat vstupní kontrolu. Müller se několikrát otevřeně přiznal k užívání drog, ale tvrdil, že už je z toho venku.

Uvažoval o sebevraždě

Ani jednou nepřipustil, že jim opět podlehl. Jeho kolegové z branže tvrdí, že s marihuanou nikdy nepřestal. Müller minulý týden přiznal, že prožil období, kdy uvažoval o sebevraždě.

"Kokain ve mně vyvolával úzkost a sebevražedné stavy. Jednou jsem si řekl, že se to už nedá vydržet, a rozhodl s tím skoncovat. Další dva dny jsem škrábal zeď a vážně uvažoval, zda je lepší kabel nebo plyn," řekl.

"Dvakrát v životě jsem si drogu šlehl přímo do žíly. Jinak jsem šňupal kokain a kouřil marihuanu," řekl Müller. "Hrozné zážitky s kokainem mi v podstatě zachránily život. Kdybych mu jako mnozí lidé podlehl, pravděpodobně bych dopadl špatně," dodal.

Müller měl před několika dny vážné problémy, když se mu v Paříži při návratu z USA téměř na šest minut zastavilo srdce. Slabost odůvodnil vyčerpáním.

Richard Müller

Müller patří k vůbec nejlepším slovenským muzikantům. Již od 80. let nahrává inteligentní populární hudbu s velkým důrazem na texty a svérázný rockově-šansonový pěvecký projev. Jeho nahrávky Po schodoch, Štestí je krásná věc či Baroko už patří do zlatého fondu. Müller se narodil v roce 1961. Počátkem 80. let pracoval jako hudební novinář a studoval Vysokou školu muzických umění v Bratislavě. První písničku Rádio nahrál se skupinou Burčiak. Byl také členem legendární skupiny Elán. S vlastní skupinou Banket vydal album Bioelektrovízia (Po schodoch). Další alba se jmenovala Druhá doba?! a Vpred?. Pak Müller nastartoval velmi úspěšnou sólovou dráhu. Jeho popularita v ČR byla tak velká, že postupně začal zpívat i česky. V devadesátých letech vydal např. desky Neuč vtáka lietať, 33, L.S.D., Nočná optika a Koniec sveta. V roku 2000 vyšlo album s texty Michala Horáčka - Richard Müller a hosté a o rok později 01. S americkými muzikanty natočil neméně úspěšný Monogamný vzťah a poté album 44.

"Během týdne jsem musel stihnout spoustu věcí, takže jsem nakonec poslední noc nezamhouřil oko a říkal jsem si, že snad usnu v letadle," vysvětloval.

Reklama

Související témata:

Související články

Richard Müller měl srdeční zástavu

Slovenský zpěvák Richard Müller měl minulý týden vážné zdravotní problémy, když mu po přistání na pařížském letišti při návratu ze Spojených států téměř...

Výběr článků

Načítám