Hlavní obsah

Zlatý vrch je přírodním skvostem Lužických hor

Novinky, Vratislav Konečný

Nejsou vysoké, jen málokterý vrchol se blíží k osmi stům metrů nadmořské výšky, ale půvabů mají přemnoho. Lužické hory, na saské straně známé jako Zittauer Gebirge, Žitavské hory, jsou jednou z nejkrásnějších lokalit na našem území.

Foto: Vratislav Konečný

Zlatý vrch, čedičové sloupy jsou vysoké zhruba třicet metrů.

Článek

Najdeme tu nejen množství přírodních pozoruhodností, ale také úžasné ukázky lidové architektury, sakrálních památek, zámky, hrady… Jednou z přírodních zajímavostí je monumentální čedičový Zlatý vrch nad obcí Líska u České Kamenice. Svou mohutností zastiňuje známou Panskou skálu u Kamenického Šenova, která je čedičovým symbolem oblasti a neustále je obléhaná turisty.

Dojet se sem dá buď ostrým stoupákem od Lísky, nebo odbočkou z asfaltky vedoucí z České Kamenice na Chřibskou.

Foto: Vratislav Konečný

Pomník pod Zlatým vrchem připomíná řež mezi habsburskými a pruskými vojsky.

Čedičové varhany odkryla lomová těžba

Zaparkovat můžete u pomníku připomínajícího boje pod Studencem ve dnech 18.–21. července 1757. Bitva mezi pruskými a rakouskými vojsky byla velmi krvavá, vyžádala si stovky obětí. Jehlanovitý pomník nechal vztyčit začátkem minulého století bývalý důstojník Eduard Lehman.

Zlatý vrch (656 m n. m.) byl lomem, pozůstatky technického zařízení minete po cestě, jež vás zavede po červené turistické značce pod asi třicetimetrový vulkanický suk. Nachází se ve smíšeném lese, takže z dálky není patrný. Ale zblízka je to podívaná přenáramná, lokalitu přiblíží v lomu instalovaná informační tabule.

Foto: Vratislav Konečný

Sloupy se stáčejí do vějíře.

Od roku 1964 je Zlatý vrch, zrovna jako Panská skála, zařazen v kategorii národní přírodní památka. Pokud si procházku protáhnete, dostanete se po pár stech metrech ke Stříbrnému vrchu, také sloužil jako lom, zde jsou ale vulkanické sloupy podstatně nižší.

Na Zlatém vrchu se začalo těžit v roce 1870, odlamovaly se tu čedičové sloupy o délce kolem šesti metrů. Někde i dvojnásobné.

Za slony mohou turisté vyrazit i do Lužických hor

Tipy na výlety

V odkryvu uvidíte sloupy s průměrem kolem 30 centimetrů a délce až 30 metrů. Ve vrchní části „tečou“ vertikálně, ve spodní částí se rozvětvují do velkého vějíře. Vznikly při pomalém tuhnutí lávy, proto jsou jejich geometrické tvary tak dokonalé.  Na vrcholu mají sopečnou zátku s nepravidelně položenými sloupy, magma mělo rozdílnou teplotu.

(V nedaleké lokalitě Pustý zámek jsou sloupce v některých místech téměř horizontální, na vrcholu kopce je vyhlídka. Horninou tady není čedič, ale trachyt.)

Foto: Vratislav Konečný

Mezi čediči

Poprvé tu byl vyhlášen zákaz těžby říšským zákonem o ochraně přírody v roce 1940, koncem války a po ní začala těžba nanovo. To se dělo i po vyhlášení lokality za chráněné území v roce 1964. Ekonomické zájmy převážily. Definitivní zastavení těžby nastalo v listopadu 1973.

Výhledový Studenec

Nedaleko Zlatého vrchu je další turistický cíl, vrch Studenec s rozhlednou. Hrabě Kinský tu nechal vysadit kamzíky, nejsou plaší, možná je zahlédnete.

Foto: Vratislav Konečný

Zlatý vrch je unikátní geologickou lokalitou.

Nad Českou Kamenicí se tyčí několik kopců, jedním z nich je Jehla. Na vrcholu je jedno z nejhezčích míst v kraji, dříve se tu nacházel přírodní park s altány, místy pro odpočinek. Časem podlehla zkáze, před pár lety byla některá místa s názvem Bratrské oltáře se sochami obnovena. Po bitvě na Bílé hoře se tu scházela protestantská šlechta. Jsou tu i hezké pískovcové útvary Ponorka, Žába.

Foto: Vratislav Konečný

Mnohem známější Panská skála

Výstup je dobré zahájit prohlídkou poutní mariánské kaple. V čase říje je možné zahlédnout i jeleny s laněmi. Troubení paroháčů se nese lesy a loukami za každého počasí.

To je jen malá ochutnávka genia loci Lužických hor. Nejsou zatím přeplněné turisty, svůj cíl si vybere každý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám