Hlavní obsah

Zámek Konopiště má zase medvěda

Právo, Radek Plavecký

Zámek Konopiště má po roce opět v příkopu tradičního medvěda. Nového huňáče si v úterý správci památky přivezli do zámeckého medvědária ze zlínské zoo. Na Konopišti nahradí oblíbeného Kazimíra, medvěda, který tady loni v únoru uhynul v úctyhodném věku 24 let.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nový medvěd na zámku Konopiště

Článek

„Náš nový medvěd je šestiletý samec medvěda ušatého. Zatím nemá jméno, sice mu v jeho domácké zoo nějak říkali, ale my si vybereme vlastní jméno. Pokřtíme ho 22. května,“ plánovala kastelánka zámku Marie Krejčová.

V úterý si sehnala partu chlapíků, aby pomohli s ubytováním nového zvířete, jemuž ve zlínské zoo říkali Brumbas.

Tamní veterinář Dominik Gregořík jej musel uspat pomocí foukačky. Použil ji dokonce dvakrát, zhruba 150kilovému medvědovi se napoprvé usnout příliš nechtělo. Teprve poté usnul a ošetřovatelé jej mohli přemístit do klece v přívěsu, který je určený k převozu koní.

„Použil jsem látku imobilon, která má velkou výhodu, okamžitě po ukončení přenášení lze medvěda vzbudit. Takže doba buzení je velmi krátká a nehrozí nebezpečí, které souvisí s komplikacemi po narkóze,“ řekl novinářům Gregořík s tím, že medvěda probral pomocí injekce po patnácti minutách.

Podle ošetřovatele Vlastimila Ždánského je huňáč ve výborné kondici, což v Lešné od útlého mládí dokazoval akrobatickými kousky na stromech.

Tříhodinový transport zvládl

Zhruba po tříhodinovém transportu, který omámený medvěd zvládl bez obtíží, se i s přepravní bednou ocitl nad příkopem zavěšený na hydraulickém zvedáku. Dělníci jej pozvolna spouštěli do příkopu. Po minutce váhání medvěd vystrčil pomalu čenich, vykoukl do nově připraveného výběhu a hned z bedny zamířil do vystavěného úkrytu pod zámkem.

Přihlížející návštěvníci měli jen pár okamžiků na to, aby nový přírůstek zahlédli. „Asi je nervózní z nového prostředí, tak není zvědavý na okukování, chce si odpočinout,“ soudila jedna z přihlížejících.

Podle kastelánky Krejčové by neměl být medvěd v příkopu dlouho sám. „Chtěli bychom k němu partnerku, ta ale zatím nebyla nikde k mání,“ sdělila. Podle ní je medvěd stále ve vlastnictví zlínské zoo, zámek se o něj musí starat.

Sama ve Zlíně zůstala jeho dosavadní partnerka. „Protože se po odchodu Brumbase naše chovná samice ocitne v prostorném, přírodně vedeném expozičním výběhu sama, poohlížíme se po vhodném protějšku,“ dodal Tom Divilek ze Zoo Zlín.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám