Hlavní obsah

Vznikla první mapa Prahy pro pěší, ukazuje intenzitu dopravy a tipy na nákupy

Právo, Petr Janiš

Při pohledu na ni do očí nebijí tlusté žluté čáry silnic, dálnic a okruhů. Vyniká naopak několik odstínů zelené a modrá Vltava. Jedná se o Zelenou mapu Prahy, kterou ve středu představilo sdružení Auto*Mat. Jde po Českém Krumlovu o druhé místo, jehož zelená mapa vznikla, Česko se stalo 56. zemí zvláštního mapového systému.

Článek

„Mapa je určena primárně pro pěší přesuny a je dost podrobná, aby bylo jasné, kde jsou pasáže a průchody,“ řekl kartograf Vratislav Filler, který mapu širšího centra s pomocí výtvarníků vytvářel. Trvalo jim to přes půl roku. Ulice jsou bílé, stupně šedi pak ukazují obvyklou intenzitu provozu. Mapu dobře využijí cyklisté a lidé cestující veřejnou dopravou. Systém piktogramů ukazuje, co v daném místě stojí za návštěvu.

Mapa obsahuje 6020 tipů, poukazuje na obchody, které prodávají bio výrobky či značku Fair Trade, kavárny, čajovny, divadla či kina.

Nechybí piktogram pro znehodnocenou lokalitu, kudy se nemotorizovaní lidé nedostanou. Značku s vykřičníkem v trojúhelníku lze najít na staveništi tunelu Blanka nebo na Rohanském ostrově.

Stála půl miliónu

Na tvorbu mapy bylo potřeba dát dohromady asi půl miliónu korun, k jejímu vytvoření výrazně přispěli dobrovolníci. Jednotlivá místa obešli, provozovny, které chtěly mít na mapě odkaz, musely přispět.

Hlavním zdrojem financí ale byly granty ministerstva životního prostředí a nadace Partnerství. „Když jsem se na mapu poprvé podíval, málem jsem to město nepoznal,“ uvedl Daniel Mourek z nadace.

Mapu pokřtil vínem ze zdejší vinice starosta pražské Troje Tomáš Drdácký (Trojský kůň). Starostu potěšilo, že mapa na severu nekončí v Holešovicích a že se na ni jeho malá městská část vešla.

Zdarma na vinohradské pouliční slavnosti

„Troja je logickým úběžníkem na cestách za zelení v Praze. Rád bych spolupracoval na detailnější verzi prostoru Trojské kotliny bez ohledu na hranice městských částí,“ uvedl Drdácký. Zelená mapa zobrazuje širší centrum Prahy od Troje po Nusle a od Radlic po Libeň. Vyšla v měřítku 1:12 000.

„Běžná mapa Prahy se sice jmenuje turistická, ale je to motomapa. Zobrazuje nejhlučnější křižovatky a radiály,“ popsal rozdíly Michal Křivohlávek z Auto*Matu.

Zelená mapa je k mání zatím jen v papírové podobě, a to zdarma. Lidé si ji mohou vyzvednout právě na místech, na která odkazuje.

Sdružení Auto*Mat ji bude rozdávat na vinohradské sobotní pouliční slavnosti Zažít město jinak. Podle Martina Skalského z Arniky se brzy začne pracovat na elektronické verzi. I ta papírová se má ale aktualizovat, aby údaje nebyly staré.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek Holešov se probouzí k životu

Zámek Holešov na Kroměřížsku byl pro návštěvníky léta zavřený, nyní se ale opět probouzí k životu. Přijďte si prohlédnout jeho renovované sály, projet se na...

Do Bozkova pro poselství z nebe i z podzemí

Za mračného a deštivého počasí nabízí Semilsko již čtyřicet let dobrodružství v podzemí. Výlet do Bozkova je ovšem skutečným estetickým potěšením nejen...

Výběr článků

Načítám