Hlavní obsah

Výročí narození Edvarda Beneše odemkne jeho vilu návštěvníkům

Novinky, fis

Do vily, kterou před lety obýval prezident Edvard Beneš s manželkou Hanou, se zájemci z řad veřejnosti poprvé podívali v roce 2009. Od té doby prošla četnými úpravami, které jí postupně vrátily původní styl. K příležitosti letošního 130. výročí narození bývalého československého prezidenta se v sobotu jeho někdejší sídlo v Sezimově Ústí znovu otevře zvídavým návštěvníkům.

Foto: Profimedia.cz

Benešova vila v Sezimově Ústí

Článek

Zelené okenice, nažloutlá fasáda a upravená zahrada - tak ve zkratce vypadá exteriér Benešovy vily. Turisty však přirozeně více zajímá vnitřek vybavený starožitným nábytkem někdejších obyvatel. Návštěvník nahlédne do jídelny, pracovny i oblíbeného prezidentova zákoutí.

Budova je od roku 1975 ve správě Úřadu vlády ČR. Slouží jako jediná mimopražská rezidence premiéra ČR. Na některé víkendy se letos promění v jakousi netradiční muzejní expozici.

Kdy se tam vypravit

Benešovu vilu si zájemci mohou projít od května do října vždy jeden víkend v měsíci. V květnu se jedná o ten předposlední, v červnu o poslední předprázdninový. Dále bude možné do vily zavítat 26. a 27. července, 30. a 31. srpna, 27. a 28. září či naposledy 25. a 26. října.

Zhruba čtyřicetiminutové prohlídky budou probíhat vždy mezi 10:00 a 17:00. Organizátoři doporučují předchozí rezervaci. Kromě uvedených termínů se vila otevře také ve středu 28. května od 13:00 do 15:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám