Hlavní obsah

Veřejnosti se otevřou běžně nepřístupné zahrady

Novinky, fis

Znovu po třech letech a poprvé v souvislosti s mezinárodní akcí Víkend otevřených zahrad zpřístupní Úřad vlády ČR veřejnosti svoji zahradu. Ta se pyšní zápisem na seznamu UNESCO. Veřejnosti uzavřených zahrad se po celém Česku otevře podstatně více.

Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Úřad vlády ČR

Článek

Víkend otevřených zahrad proběhne kromě Česka například také v Anglii, Portugalsku či na Slovensku. Zájemci se i tam budou moci podívat do přírodních exteriérů, které jim běžně nejsou přístupné.

V rámci celého Česka se Víkendu otevřených zahrad zúčastní desítky míst. V Praze budete moci navštívit mimo jiné soukromou zahradu cukrárny Alchymista, klášterní zahradu Břevnovského kláštera nebo také přírodní zahradu vily Sněžka. Kompletní seznam českých lokalit zapojených do akce si prohlédněte zde.

Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Zeleň v okolí Břevnovského kláštera

Do projektu se letos zapojí mimo jiné Úřad vlády ČR. Do své zahrady návštěvníky vpustí mezi 10:00 a 17:00 ve všech třech zbývajících červnových víkendech. Vstup bude možný z Kosárkova nábřeží na pražské Malé Straně.

Zdejší zahrada je dílem zahradního architekta Františka Thomayera. Původně sloužila k odreagování pro studenty Strakovy akademie. Ti tam mohli také sportovat. Náčiní pro sportovní vyžití bylo později odstraněno, protože budova akademie začala být po roce 1945 využívaná pro vládní účely. V současnosti probíhají v prostorách zahrady například přijetí zahraničních návštěv.

Reklama

Výběr článků

Načítám