Hlavní obsah

V šumavském národním parku vznikla síť fotopointů

Novinky, fis

Národní park Šumava zprovoznil na konci prázdnin devět speciálních fotopointů rozmístěných v různých částech parku. Na těchto místech si výletníci mohou jednoduše pořídit obrázky, které si následně vyzvednou na webových stránkách NP Šumava. Inspirace přišla z Rakouska.

Foto: David Veis, ČTK

Šumavské fotopointy mají snadné ovládání i návod k obsluze.

Článek

Na Kvildě, Březníku, Poledníku, Plešném jezeře, Bučině, Černé hoře, Rybárně, Antýglu ani na Idině Pile pod Boubínským jezírkem turisté nemusejí vytahovat ze svých batohů fotoaparáty ani se střídat při stisknutí spouště. Celá rodina či skupina přátel se může pohromadě nechat vyfotit u takzvaného fotopointu, který funguje na principu samospouště.

U každého fotopointu najdete přesný návod k obsluze. Bát se přistoupit blíž tedy nemusejí ani techničtí antitalenti. Jednoduché je i následné vyzvednutí fotografie přes webové stránky šumavského národního parku. Ty nabídnou nejen uložení do počítače, ale také možnost sdílení obrázku na sociálních sítích nebo jeho zaslání na libovolnou e-mailovou adresu.

Foto: David Veis, ČTK

Detail kamery umístěné u střížky jednoho ze šumavských fotopointů.

Už během prvního týdne si zprovozněné fotopointy vyzkoušely zhruba 4000 lidí, okolo 1500 z nich si následně fotografii nechalo poslat na e-mail.

Nejen generování fotografií

Kdo by nevyužil primární funkce těchto zařízení, možná ocení fakt, že se díky nim může do šumavského národního parku podívat z pohodlí domova, protože kamery umístěné na fotopointech vytvářejí jakési online zpravodajství, díky němuž turista předem zjistí například informace o aktuálním počasí.

Přestože se na Šumavě jedná o horkou novinku, v zahraničí jsou obdobné systémy využívány už delší dobu. Příkladem je rakouský Dachstein nebo lyžařská oblast Ski Amade nedaleko Innsbrucku. Správa NP Šumava našla inspiraci pro tento projekt právě tam.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám