Hlavní obsah

V kutnohorské kostnici bude platit zákaz fotografování

V kutnohorské kostnici a nedaleké katedrále Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele bude od ledna platit zákaz fotografování. Důvodem je zachování piety u obou památek. Návštěvníci si pořizují nevhodná selfie, dokonce kvůli zajímavým fotkám neváhají manipulovat s kostmi, informovala Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

Foto: Profimedia.cz

Kutnohorská kostnice je hojně navštěvovanou památkou.

Článek

Kostnicí projde ročně až půl milionu turistů, z nichž ne všichni, podle Krejčí, respektují význam a historický kontext památky. „Na místě odpočinku až 60 000 zemřelých vznikají hanlivé fotografie, nevhodné selfie portréty a návštěvníci často neváhají s kostmi i manipulovat jen proto, aby vznikla zajímavá fotografie. Negativním dopadem masového turismu a chování některých návštěvníků je i publikace těchto nevhodných fotografií a videí na různých sociálních sítích,” uvedla Krejčí.

Klenot ve stínu kostnice

Cestování

V obou sedleckých památkách tak bude možné fotografovat pouze s povolením, o které bude nutné zažádat alespoň tři dny dopředu, v případě médií alespoň tři týdny před fotografováním či natáčením.

Kostnice je jednou z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek. Někdejší hřbitovní kaple ze 14. století je zaplněna lidskými kostmi, které do nynější podoby srovnal řezbář František Rint. Kostnice nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, po celou dobu oprav je však návštěvníkům přístupná.

Kaple portugalského kostela je posetá kostmi tisícovky mnichů

Cestování

Sedlecká farnost letos přesunula prodej vstupenek do nových prostor v infocentru. Toto opatření ulevilo přilehlému hřbitovu od front. Už několik let farnost zaměstnává také pracovníka, který má za úkol dohlížet na chování turistů v prostorách dolní kaple i na hřbitově.

Reklama

Výběr článků

Načítám