Hlavní obsah

V Jizerských horách má být první rezervace UNESCO

Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách se může stát unikátem v rámci České republiky. Mohla by být totiž vůbec první tuzemskou přírodní rezervací zapsanou na seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

Foto: CHKO Jizerské hory

Unikátní bukové lesy v Jizerských horách.

Článek

Česko má zatím na seznamu UNESCO „jen“ 14 památek v kategorii kulturního dědictví a dalších šest položek mezi nehmotným kulturním dědictvím. O zapsání Jizerskohorských bučin usiluje státní Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). V Jizerských horách to minulý týden potvrdil její ředitel František Pelc. „Jizerskohorské bučiny jsou součástí společné nominace několika lokalit z celé Evropy. Jak to dopadne, zatím nevíme. V případě úspěchu bychom v Jizerských horách měli velký unikát,“ uvedl Pelc.

K nominaci pomohly Jizerskohorským bučinám unikátní bukové lesy. Obdobné lokality z jiných zemí napříč Evropou už sice na seznamu UNESCO jsou, jde ale o lokality, pro něž jsou bučiny běžným lesem. „Na ostatním území Evropy, kde běželo hospodaření jako u nás, jsou bučiny tohoto typu, které by měly hodnotu pro UNESCO, naprosto unikátní. Proto jsme byli vyzváni, abychom se ke společné nominaci připojili,“ objasnil Jiří Hušek, vedoucí regionálního pracoviště AOPK.

Nic podstatného by se nezměnilo

Na nominaci Jizerskohorských bučin spolupracovali ochránci přírody společně s lesníky ze státního podniku Lesy ČR. Pokud by k zápisu na seznam UNESCO došlo, podle Františka Pelce by se v péči o národní rezervaci nic podstatného neměnilo. „Lesní management je tam v pořádku. Změnilo by se jen to, že by rezervace získala prestižní mezinárodní značku, což by byl přínos pro ochranu přírody, pro lesy i pro celý region,“ dodal Pelc.

Itálie zažádá o zápis kultury pití espressa na UNESCO

Cestování

Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny je vůbec největším chráněným územím v Jizerských horách, ale patří také mezi několik největších rezervací v České republice. V současné podobě vznikla v roce 1999 sloučením původních sedmi rezervací a rozprostírá se od Oldřichova v Hájích po Bílý Potok pod Smrkem na Liberecku. Některé stromy na území rezervace jsou staré přes 200 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám