Hlavní obsah

Úchvatné pohledy na nekonečnou hladinu největšího českého rybníka

Novinky, fis

Jihočeské moře - právě tak se někdy říká nejrozlehlejšímu českému rybníku. Koncem 16. století se o jeho vznik postaral známý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Dnes vede kolem rybníka Rožmberk naučná cyklostezka, která začíná v Třeboni. Klidné prostředí zrcadlící se ve zdánlivě nekonečné vodní hladině vyhledávají i vzácní opeřenci.

Foto: Profimedia.cz

Na široké a dlouhé hladině rybníka Rožmberk plují v odrazu mraky.

Článek

Jižní Čechy jsou sítí rybníků proslulé. Naučná stezka Rožmberk vede z Třeboně výletníky nejen k tomu nejrozlehlejšímu, ale také k dalším, jako jsou Svět, Břilický rybník či Káňov.

Foto: Profimedia.cz

Rožberk je obklopen mohutnými starými stromy.

Na osmé zastávce, kterou je Stará Hlína, se mohou cykloturisté napojit na stezku Okolo Třeboně, která je dovede mimo jiné k rybníku Vítek a nakonec i zpátky do Třeboně. Po celou délku trasy mohou sledovat informační tabule, které veřejnost seznamují s historií vzniku zdejší široké rybniční soustavy.

Foto: Profimedia.cz

Rožberk je obklopen mohutnými starými stromy.

Zastavme se ale přece jen déle u rybníka Rožmberk, který jako by nosil pomyslnou korunu a vládl jihočeské vodní říši. Jeho rozloha dosahuje 648 hektarů z dřívějších 1060 hektarů. Rožmberk se tam roztékal do přilehlých luk nedaleko Třeboně. Mělké vody však rybám vyhovují více, a tak postupně došlo ke snížení hladiny.

Zajímavost: Během povodní v roce 2002 Rožmberk díky své bytelné hrázi zadržel více než desetinásobek svého standardního objemu a rozšířil se na plochu 2300 hektarů.

Okolí rybníku Rožmberk je poseté stařičkými duby obývanými rozličnými druhy ptactva. V zimě se sem dokonce slétají vzácní orli mořští. Rybník se nesmí hnojit, proto se zde z důvodu nižší úrodnosti většinou loví ob rok.

Více o rybníku Rožmberk

Rozprostírá se jen několik kilometrů od Třeboně.

Jeho hráz měří 2430 metrů.

Řeka Lužnice se do rybníka vlévá u Staré Hlíny.

Rožmberk vznikl v letech 1584 - 1590.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám