Hlavní obsah

Třináctá Bambiriáda bude letos v 17 městech

Právo, Stáňa Seďová

Největší přehlídka volnočasových aktivit pro děti, která se už třináctý rok koná pod názvem Bambiriáda, odstartuje ve čtvrtek. V celkem 17 městech bude probíhat většinou dva dny, konec akce, jejímž mediálním partnerem je deník Právo, je naplánován na neděli 29. května.

Foto: Petr Janiš , Právo

Bambiriáda letos potrvá v sedmnácti městech do neděle 29. května.

Článek

Letos se Bambiriády účastní téměř 1600 dobrovolníků. Domy dětí a organizace, které připravují volnočasové aktivity mládeži, se se svým programem představí v Praze, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Chebu, Chomutově, Chrudimi, Ivančicích, Jihlavě, Liberci, středočeských Milovicích, Náchodě, Ostravě, Plzni, Rychnově nad Kněžnou, Třinci, Zábřehu na Moravě a ve Zlíně.

"Máme se o co podělit"

Očekávaná účast na Bambiriádách, které letos mají motto „Máme se o co podělit“, je podle předsedy České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleše Sedláčka asi 250 000 lidí.

„Minulý rok pořádání Bambiriád trochu pokazily povodně. Ale věříme, že letos se nám o to více podaří zviditelnit často veřejnosti skryté, ale přesto zajímavé a zasloužilé aktivity.

Chceme upozornit na to, že v oddílech, klubech a družinách se nescházíme jen za účelem hraní her. Ale proto, abychom se vzájemně rozvíjeli v dovednostech, znalostech a schopnostech. Snažíme se vytvářet zajímavé prostředí a pozitivně formovat mladé lidi,“ řekl za pořadatele Sedláček.

Návštěvníci bambiriádních areálů se mohou těšit například v Ivančicích na ukázky práce hasičů, jízdu na koních nebo žonglování. V Zábřehu se do akce zapojí i organizace ze Slovenska, Polska, Maďarska a Litvy. Putovní středočeská Bambiriáda letos v Milovicích představí lanové aktivity, rukodělné činnosti a divadlo.

Závody dračích lodí i exhibice armády

V Českých Budějovicích tradiční program ozvláštní vodácké programy a například chůze na chůdách. V Chomutově jsou přichystány závody dračích lodí, na chrudimské koupaliště zavítá i dětská hudební kapela 5 Angels. V hlavním městě se na Vítězném náměstí v Praze 6 představí celkem 30 sdružení a na malé i velké návštěvníky čeká obří domino i exhibiční vystoupení Armády ČR.

„Pro mládež jsou kromě tradičních tanečních, hudebních a herních vystoupení připraveny tentokrát i diskuse. Hlavními tématy, která naše děti nyní nejvíce pálí a chtějí o nich mluvit, jsou státní maturity, sexuální výchova na školách a legalizace marihuany,“ dodal Sedláček.

Reklama

Související články

Velký rozhled z Wielke Sowy

Táhlý hřeben Sovích hor v polském pohraničí nedaleko Broumova je velmi vyhledávaným turistickým cílem. O podzemí hor a nacistickém komplexu Riese – Obr jsme...

Výběr článků

Načítám