Hlavní obsah

Třeboňský zámek láká turisty i na dobu Schwarzenbergů

Právo, Pavel Orholz

Turisté i místní se v sezoně mohou těšit na procházku zámeckým parkem v Třeboni. Tam pobývaly rody Rožmberků a Schwarzenbergů a nyní bude znovu odpovídat době, ve které žily. Návštěvníkům se naskytnou nové výhledy, dělají se nové cesty a úpravy zachrání i mnohaleté stromy. Přibudou také záhony s květinami.

Foto: Profimedia.cz

Třeboňský zámek

Článek

Poslední velká rekonstrukce proběhla v zámeckém parku v 70. letech minulého století. „To s sebou však přinášelo asfaltové cesty, nepříliš vzhledné zabetonované lavičky a my jsme se rozhodli, že to nyní změníme. Park bude situován znovu do schwarzenberského nebo rožmberského období,“ upozornil kastelán zámku Vít Pávek.

Za dva až tři roky budou na zámku i nové prohlídkové expozice v sálech, které nyní užívá státní oblastní archiv. „Ten se bude postupem času stěhovat do navazujícího augustiniánského kláštera. Návštěvníkům zámku se tak v budoucnu naskytnou nejen nové expozice, ale také nevšední výhledy z těchto reprezentativních sálů. Vyjdou ze zlatého císařského sálu na prosklenou lodžii a park budou mít jako na dlani,“ nastínil plány kastelán s tím, že rodina Schwarzenbergů slavila v císařském sále s výhledem Vánoce.

Foto: Pavel Orholz

Kastelán Vít Pávek ukazuje artefakty v jednom ze schwarzenberských apartmá, které je součástí prohlídkové trasy.

Asfaltové cesty, pod kterými je armovaný beton, držely také podzemní vodu z rybníka Svět, která se neměla možnost přelévat do luk. „Pod hrází tak uhnívají i sto padesát let staré stromy, které bychom chtěli v rámci této rekonstrukce zachránit,“ podotkl Pávek. Přibudou i nové květinové záhony, které byly součástí parku ještě na konci 19. století.

Rekonstrukce parku vyjde na pět milionů korun a měla by být hotová do května letošního roku.

Otevřeno i v zimě

Kastelán si pochvaluje, že poslední dva roky stoupá návštěvnost zámku, ale také schwarzenberské hrobky. „V loňském roce navštívilo zámek 50 tisíc lidí a hrobku 40 tisíc. Obě památky dohromady navštívilo o 12 tisíc lidí více než v roce 2018. Snažíme se oslovovat i mladší klientelu například na sociálních sítích,“ konstatoval Pávek.

I přes zimu je v úterý a ve středu otevřená hrobka a na zámek mohou návštěvníci vyrazit ve čtvrtek a v pátek. Na zámku jsou dvě prohlídkové trasy, a sice rožmberské renesanční interiéry, které se zaměřují na život Petra Voka, a také soukromá apartmá Schwarzenbergů, jež jsou situována do 19. a 20. století.

Zámecký park v Lednici je zatím bez vstupného

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám