Hlavní obsah

Toulky a putování za jihomoravským vínem na kole i s GPS

Novinky, lap

Putování za vínem v sobě ukrývá nejen požitek z jeho chuti, netradiční zážitky, ale i poznání. Ať už milujete tento nápoj, prahnete po nevšedních zážitcích, nebo se prostě rádi touláte po kraji. Dovolená na jižní Moravě v sobě nese vznešené památky, krásně zvlněnou krajinu i lahodné víno.

Článek

Víno je s jižní Moravou natolik spjato, že budete překvapeni, v jakých podobách se s ním setkáte. Vyrazíte-li sem na prodloužený víkend, dobře. Ale ještě lepší je, když naplánujete alespoň týdenní dovolenou. Ani tak nestihnete zažít a navštívit vše, co vinařské regiony nabízejí, a proto se sem budete rádi vracet.

Za poznáním na kole

Pokud nepatříte k soutěživým typům, ale přesto jste i během dovolené rádi stále v pohybu, pak je jižní Morava ideálním místem. Ucelená síť vinařských tras Moravské vinařské stezky poskytuje na svých více než 1200 kilometrech mnoho námětů k poznávání a prozkoumávání zdejšího kraje z cyklistického sedla.

V terénu stezky rozpoznáte podle typického obrázku vinného sklepa a vybrat si lze z 10 regionálních okruhů. Jednotlivé trasy a tipy na cyklovýlety najdete zde nebo zde.  

Krok za krokem

Kratší vinařské stezky ocení rodiny s dětmi, či méně zdatní sportovci. Většinou nemívají více než několik kilometrů, navíc bývají často propojeny zkratkami pro nejmenší či seniory. Stezky jsou opatřeny informačními cedulemi s upozorněním na místní pozoruhodnosti či památky a poskytují i potřebná místa k odpočinku či občerstvení.

Trasy pro začátečníky i pokročilé nabízí např. Vinařský turistický program, jenž je koncipován pro chůzi Nordic Walking. Nicméně může velmi dobře posloužit i pro pěší turistiku jako takovou. Spojíte tak zdraví prospěšnou fyzickou aktivitu s poznáváním krás a historie půvabné krajiny Znojemska.

Pouze 3 km dlouhá naučná stezka Pavlov se sedmi zastaveními je sice na první pohled krátká, ovšem doslova nabitá zajímavostmi, informacemi a výhledy po pálavské krajině s rozsáhlými vinicemi. Poskytne tak nepřeberné estetické, gastronomické i turistické zážitky.

Naučná vinařská stezka Velkých Bílovic vám na svých pěti kilometrech představí historii vinařství a viniční tratě v okolí největší vinařské obce v ČR, Velkých Bílovic. Vychází se u staré školy, kde dnes sídlí muzeum, vinotéka a informační centrum. Vaší pozornosti jistě neujdou unikátní habánské vinné sklepy, o nichž a o jejichž dávných tvůrcích se dozvíte spoustu nového.

Winecaching - víno jako poklad

Relativně nový způsob aktivního prožití volného času za použití GPS, geocaching, si již u nás stihl najít mnoho příznivců. Pokud patříte mezi hledače nebo byste chtěli obohatit program své dovolené o zajímavou rodinnou zábavu, vyzkoušejte winecaching.

Jak na to? Na webu si najdete souřadnice pro turistickou (pěší) navigaci GPS některého z deseti vinařství, která se zatím k projektu připojila. Souřadnice označují místo, kde je schovaná schránka s žetony neboli cache (čti keš). Tyto žetony pak šťastný nálezce promění ve vinařství za odměnu, řízenou degustaci zdejších vín.

Pěší turistika obohacená o hledání „vinného pokladu“ provede hravé jedince po krásách jihomoravské krajiny. I děti přestanou žehrat na bolavé nohy a napnou síly a pozornost, aby schránku našly. A na dospělé čeká tekutá odměna.

Za vínem na koňském hřbetu

Jižní Morava nezklame ani při pohledu z koňského hřbetu. Některá vinařství, např. Jáňův dvůr, nabízejí možnost vyjížděk na koni, ale také třeba na voze taženém koňmi. Také jezdecké oddíly, třeba Jezdecká škola Uherčice, Hippoclub v Lednici nebo Jezdecký klub Mikulov, zájemce vezmou na vyjížďky po krásách zdejší krajiny.

Tipy na cyklovýlety

Znojemská vinařská stezka vás provede 30kilometrovým cyklistickým okruhem. Výchozím bodem je Moravský sklípek v Šatově s originálním Malovaným sklepem, odtud vede trasa do Znojma. Dále pokračujete přes Konice po okraji Národního parku Podyjí až k malebné vinici Šobes, pak přes Hnanice zpět do Šatova. Trasu lze projet za prodloužený víkend, stejně jako za týden – to závisí na tom, kolik času věnujete pamětihodnostem nebo degustacím výtečných vín zdejšího regionu.

Naučná vinařská stezka Mikulov seznamuje na 20kilometrové trase návštěvníky s vinařskými tradicemi kraje pod Pálavou. Začíná v Mikulově, prochází vinařskými obcemi pod Pálavou přes Bavory do Perné, pokračuje přes Horní a Dolní Věstonice do Pavlova a Klentnice pod Sirotčím hradem. Cestou se také seznámíte s mikulovským zámkem a jeho proslulým obřím sudem a se stálou archeologickou expozicí v Dolních Věstonicích.

Stezka krajem André je pojmenovaná podle odrůdy červeného vína, kterou vyšlechtili ve Velkých Pavlovicích. Téměř 19kilometrová trasa s kvalitním povrchem vede z Hustopečí přes Starovičky, Velké Pavlovice a Bořetice na Vrbici. V Bořeticích se můžete zastavit a vyšplhat na rozhlednu na Kraví hoře a ve Vrbici si prohlédnout unikátní sklepní kolonii.

Okružní trasa o délce 31 km s názvem Modré hory představuje pověstné srdce produkce moravských červených vín. Stezka, jejíž délku si můžete upravovat podle vlastní chuti a sil, spojuje vinařské obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbici, v jejichž okolí se odrůdy s modrými hrozny pěstují na více než polovině vinohradů.

Další stezka, inspirovaná konkrétní odrůdou vinné révy, prochází krajem Uherskohradišťska. Stezka Muškátu moravského měří 25 km a odhaluje historii šlechtění této odrůdy v Polešovicích a nabízí řadu pěkných panoramatických výhledů do zdejších vinic. Zavede vás přes Kunovský les do Kostelan nad Moravou, Nedakonic a Polešovic, odtud dál přes Vážany, Tučapy a Boršice do Zlechova a vrací se přes Staré Město zpět do Uherského Hradiště.

Oblíbili jste si Rulandské bílé? I tato burgundská odrůda má vlastní cyklostezku, 45 km dlouhou Stezku Rulandského bílého. Okruh začíná opět v historickém centru Uherského Hradiště a zahrnuje Staré Město, Zlechov, Tupesy, Velehrad, Jalubí, Traplice, Dolinu, Kudlovice a Babice.

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno zabalit, když jedeme pod stan

Chcete prožít dobrodružné a levné prázdniny? Zapomeňte na drahé hotely i penziony a vydejte se s dětmi pod stan. Jedno, zda se vydáte po horách nebo na vodu,...

Výběr článků

Načítám