Hlavní obsah

Tipy na výlety s malými dětmi: za medvědy z Večerníčku, vláčky i dinosaury

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro pomalu klepe na dveře a i když zrovna nesvítí sluníčko, s dětmi už pomalu šije nevybouřená energie. Nejvyšší čas vzít je na malý výlet. Menší děti nevydrží kolikrát poslouchat celou prohlídku na hradě nebo zámku, pokud se nejedná o příběhové či pohádkové vyprávění. Máme pro vás ale několik tipů, kde se malé děti nudit rozhodně nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Dinoparky jsou v Česku hned tři: v Plzni, Ostravě a Vyškově. Brachiosaurus měřil na délku kolem 26 metrů a dosáhl do výšky 13 metrů.

Článek

1. Za Matějem, Kubou a Vojtou z Večerníčku

Jeden z oblíbených Večerníčků vypráví příběhy medvědů Kuby, Vojty a Matěje. Kluci o dost povyrostli, ale roztomilí jsou pořád. V současné době je zastihnete v Městském medvědáriu v Berouně, který má medvědy ve znaku.

Trojčata ve výběhu o 25 arech divočí, louskají ořechy, loví kapry v bazénku a vymýšlí různé lotroviny. Medvědárium je volně přístupné po celý rok. Najdete ho v centru města zhruba 10 minut od Husova náměstí a 15 minut z vlakového nádraží. Více najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd Vojta má malé děti rád.

2. IQ park v Liberci

Pokud počasí nepřeje dlouhým výletům, vezměte ratolesti do IQ parku v Liberci. malí vědci se dozví více o fyzikálních zákonech, jak oklamat lidské smysly, vyzkouší leckterý hlavolam a podívají se i do rozhlasového studia.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

provést kuličku bludištěm vyžaduje spolupráci.

O víkendech se zde konají zajímavé workshopy v sudoku a sumdoku. O březnových nedělích si děti sestrojí vlastní periskop a podívají se na kloub optickým hračkám. Prohlídka trvá přibližně 1,5 až 3 hodiny.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

V libereckém IQ parku si můžete například vyzkoušet, kolik energie vyrobíte šlapáním na kole.

V Centru Babylon můžete vzít děti také do aquaparku, lunaparku nebo na dětský hrad. Pokud to dětem nebude stačit, můžete vyrazit ještě do zoo Liberec.

3. Pohlaďte si v zoo ochočená zvířata

V jediné středočeské Zoo Chleby si děti prohlédnou některá zvířata pěkně zblízka. Návštěvníci mohou hladit bez dohledu zvířata v dětském koutku, psy, morčata a lamy, pod dohledem pak ochočeného geparda a aru a pár dalších zvířat ve výjimečných případech. V zoologické uvidíte okolo 140 zvířat v 50 různých druzích. Ve všední dny mají otevřeno od 8.00 do 15.30 a o víkendu pak od 8 do17 hodin. Další informace o zoologické zahradě najdete zde.

4. Jak se vyrábí máslo?

Nedaleko Prahy leží Malé muzeum másla v obci Máslovice. Ačkoli jsou prostory menší, slibuje muzeum interaktivní expozici, kde si děti prohlédnou, jak naše babičky tloukly máslo. Vystavené jsou různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty, související s výrobou másla. Většinu exponátů si děti mohou prakticky vyzkoušet. Muzeum je bezbariérové, vhodné i pro návštěvníky se zrakovým postižením (pracovní listy jsou k dispozici i v Braillově písmu). Další informace najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvé máslo se u nás začalo jíst až v 17. století. Do té doby se užívalo jen přepuštěné. Oba typy se přísně rozlišovaly, za máslo se považovalo jen to přepuštěné, čerstvé se nazývalo putra.

5. Do Království železnic za malými modely

Království železnic na pražském Andělu se stále rozšiřuje. Není tedy divu, že se jedná o největší modelovou železnici v České republice. V prosinci zde přibyl i Karlovarský kraj s modelem hradu Loket, Mariánskými lázněmi i s centrem Karlových Varů s hotelem Thermal. Nechybí slavný kamzík.

Součástí expozice je i papírový model Rudolfa Šípa, který vyráběl model Prahy pro své vnučky z lepenky a krabic od cukru. Celkem 3220 domů, 20 kostelů, 9 synagog a 5 věží pražského historického jádra vyráběl Šíp 12 let. Celých 30 let byl ukryt po skříních a sklepech a až v prosinci byl vystaven poprvé na veřejnosti. Království železnic je otevřeno každý den. Více o muzeu najdete zde.

 6. Za strašidly do Plzně

Bojí se vaše děti strašidel? Máte doma nějakého neposedu, který by měl vědět, že čerti přes rok nespí? Vezměte je do plzeňského Muzea strašidel. Dům je protkán pověstmi, pohádkami, tajemnými bytostmi a strašidly. Od 15 hodin se zde o víkendech konají divadla v rámci běžného vstupného. V sobotu 26. března tu potkáte Bílou a Černou paní, druhý den v neděli přijede Loupeživý vodník. Za strašidly se podívejte sem.

7. Za Šíleně smutnou princeznou do Blatné

Na vodním zámku Blatná se natáčela slavná pohádka o Šíleně smutné princezně, kde na loďce v zámeckém parku zpívala Helena Vondráčková po boku Václava Neckáře. Prohlídky zámku začínají v dubnu, ale park je přístupný celý rok.

Děti zde mohou krmit kachny, povozit se na poníkovi nebo pozorovat početné stádo daňků skvrnitých, kteří jsou tak krotcí, že občas lidem žerou i chleba z ruky. Zadní část parku byla zanechána v původní podobě se sejpy dávných rýžovišť zlata porostlými letitými stromy. Celý park je protkán potůčky, mostky a cestičkami s nádhernými alejemi. Více najdete zde.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Renesanční vodní zámek Blatná s rozsáhlým parkem.

8. Častolovice a zámecký mini zvěřinec

Nedaleko Hradce Králové v Častolovicích mají krásný zámek, který se sice otevírá až o Velikonocích 23. dubna, ale park se zvěřincem je otevřen celoročně. Děti ve zvěřinci potkají pštrosy emu, strakatého kozla Fída, perličku kropenatou, bažanta stříbrného, vietnamská prasátka i králíčky.

V zámeckém parku anglického typu potkáte sochu červeného čápa, vážky a stromového muže. V zámecké oboře chovají bílé daňky, rodinu jelena Dubowského a rodinu Wapiti. Více najdete zde.

9. Hrad Bítov

Pokud se s malými dětmi dostanete na Znojemsko, zastavte se na hradě Bítov. Pro malé děti mají připravený okruh Vodní svět se strašidly v hradním sklepení, kde býval bítovský pivovar. Starší se spíš vydají do mučírny, hladomorny nebo zbrojnice. Více najdete zde.

10. Za horníky na Příbramsko

Hornické muzeum Příbram pro děti otevírá v dubnu hned tři hornické doly: Anenský, Vojtěšský a Ševčinský důl. Děti se sklouznou na skluzavce, prohlídnou si tradiční řemesla, projedou se hornickým vláčkem, projdou se podzemními štolami, ale také si vyzkouší sběr mineralogických vzorků. Více o muzeu najdete zde. [celá zpráva]

11. Do pravěku za dinosaury

U nás máme dokonce tři Dinoparky, tak můžete vybírat mezi Vyškovem, Plzní, které otevírají na apríla, nebo se vydat do Ostravy, kde otevřou 2. dubna. Děcka na cestě do pravěku uvidí nejen hýbající se dinosaury, ale v rámci vstupenky se podívají i do 3D kina. Seznámíte se zde s druhohorní rostlinou Wollemi Nobilis, která se na zemi běžně vyskytovala před 175 milióny let. Další informace jsou zde.

Foto: Miroslav Homola, Právo

12. Jízda hornickým vláčkem

Kousek za Prahou nedaleko obce sv. Jan pod Skalou leží skanzen Solvayových lomů. Děti si vyzkouší jízdu hornickým vláčkem. Dozví se, jak se dříve těžil, dopravoval a zpracovával vápenec, jak těžký byl život horníků a v jakých podmínkách dělníci vlastně pracovali. Pokochat se tu mohou fotografiemi, unikátními vozíky, příslušenstvím lanové dráhy, těžebním náčiním a historickými stroji.

Skanzen se otevírá veřejnosti až v květnu. Pokud se sem vypravíte dříve, můžete si projít jižní část Solvayových lomů, kterou prochází naučná stezka "Svatojánský okruh". Podrobné informace najdete zde.

13. Za parními lokomotivami do Lužné

V muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka mají více než 30 historických lokomotiv. Mezi nejstarší představitele parních lokomotiv patří lokomotiva 310.076. Byla vyrobena v roce 1899 v rakouské lokomotivce ve Floridsdorfu a na lokálních tratích v českých zemích a později v Československu sloužila až do padesátých let dvacátého století. Od sedmdesátých let stála jako pomník v blízkosti nádraží v Českých Budějovicích. Muzeum pořádá během roku řadu jízd parním vlakem, první se koná 14. a 15. května. Veřejnosti se otevírá 23. dubna. Více najdete zde.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Historický parní vlak

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám