Hlavní obsah

Tipy na víkend: Závody musherů, slalom, plesy i gastronomická výstava

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav sněhu na sjezdovkách slibuje dobré podmínky nejen pro lyžaře a snowboardisty, ale i pro závody ve slalomu. Horší podmínky mají běžecké dráhy, proto se Karlovarská 50 přesunula na konec února a závody musherů pojedou kratší variantu v délce 222 km. Milovníci tance ocení plesy v Písku, Jindřichově Hradci, Bechyni, Plzni, Liberci, Olomouci, Štramberku i Karviné.

Foto: Profimedia.cz

Závody musherů, psích spřežení, se pojedou o víkendu v Orlických horách.

Článek
Středočeský kraj

Zimní romantika na zámku Stránov

Stránov patří mezi nejpohádkovější české zámky. Natáčely se zde pohádky O svatební krajce, Začarovaná láska nebo Princezna Zívalka. V roce 1933 se zde natáčela první česká zvuková detektivka s názvem Záhada modrého pokoje.

Stránov je jako jeden z mála českých hradů a zámků otevřen celoročně. Prohlídky zámeckého interiéru s průvodcem jsou možné každý den kromě pondělí, po domluvě s kastelánem i ve večerních hodinách. Gotickou hradní věž s nádhernou vyhlídkou na Český ráj a do údolí řeky Jizery mohou výletníci navštívit i samostatně.

Stránov leží v obci Jizerní Vtelno u Mladé Boleslavi, kam se lehce dostanete autem. Zámek leží přímo u hlavní silnice Mladá Boleslav - Mělník, asi 7 km od Boleslavi. Vlakem se jede do zastávky Krnsko na trati Praha - Mladá Boleslav, odtud 2 km po žluté. Další informace najdete zde.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Zámek Stránov

Víla Štěpánka uprostřed lesoparku

V lesoparku Štěpánka v Mladé Boleslavi bude na děti čekat víla Štěpánka, která se spolu se skřítky a dalšími vílami stará o poklidný chod parku. Sraz je v sobotu v 17 hodin u altánu. Děti pomohou těmto lesním bytostem vyčistit pramen vody, nasbírat dešťové kapky, připravit semínka na jaro nebo nakrmit zvířátka. Při plnění drobných úkolů potkají děti také Pramínkovou vílu, Dešťovou vílu, Květinovou vílu, Stromovouse, Mechového skřítka a další pohádkové postavy. Více nejdete zde.

Dětský karneval

Pro děti, které rády tancují a ještě raději vyrábí karnevalové masky, připravili v Kutné Hoře dětský karneval. Program se spoustou soutěží začíná ve 14 hodin v neděli v Domě dětí a mládeže Dominik. Kromě tomboly, různých her a občerstvení se mohou děti těšit na nové tance, které se zde mohou naučit. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Odměny za vysvědčení

Pokud tušíte, co přichystali školáci na vysvědčení, můžete je o víkendu odměnit a vzít je na Karneval za vysvědčení. Akce začíná ve 14 hodin v Lidových sadech v Liberci. Na programu jsou různé soutěže, dětská diskotéka, vyhodnocení nejlepších masek dětí i rodičů. Další informace najdete zde.

Pokud budou mít děti na vysvědčení samé jedničky, vezměte je do liberecké zoo. V pondělí bude pro jedničkáře připravený malý dárek a vstupné zdarma. Více najdete zde.

Pro dospělé se v pátek od 19.30 hodin uskuteční tradiční Masopustní bál v Lidových sadech v Liberci. Kromě hudebního doprovodu Big Bandu Liberec jsou na programu i pravé vepřové hody. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Noční prohlídky zámku Děčín

Na zámku Děčín se v pátek večer ponoří do časů hraběte Maxmiliána Thuna. Noční prohlídky začínají na prvním nádvoří v 18, 18.30, 19 a 19.30 hodin. Vstupenky je nutné si dopředu rezervovat. Zájemci se mohou vydat také na výstavu historických hraček, která bude na zámku otevřena až do 27. března. Zámek je v zimním období otevřen každý den od 10 do 16 hodin, o víkendech a o svátcích do 17 hodin. Bližší informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Modrava a okolí nabízí řadu technických památek i bohaté sportovní vyžití

Leží v srdci Šumavy, dá se odtud vyrazit jak za sportem, tak za kulturou a historií kraje. Obec Modrava je ideálním místem pro zimní rekreaci. Šumava je v zimních měsících především rájem snowboardistů, lyžařů a běžkařů. Ale přijdou si tu na své také ti, kdo z jakýchkoliv důvodů neholdují pohybu na jednom nebo dvou prkýnkách. Šumava i v zimním hávu nabízí mnoho zajímavých procházek, třeba po technických památkách. (celý článek)

Miniaturní svět panenek Barbie v Přešticích

Historie panenky Barbie sice začala v roce 1959, ale do Česka si našla cestu až o 31 let později. Stala se nejen žádanou hračkou, ale také sběratelským pojmem. Například Erika Holubová z Prahy už 20 let vytváří pro svých 250 panenek typu Barbie s neuvěřitelným smyslem pro detail miniaturní svět. (celý článek)

Česko-německý ples v Plzni

V Plzni se v neděli uskuteční třetí česko-německý ples. Program začíná ve 20 hodin v Měšťanské Besedě. Letos se zaměří na pohádkovou tématiku. Další podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

 Zpívání na schodech

V pátek od 19.30 hodin se na schodech Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci rozezní libé melodie a hlasy. Vystoupí zde kapela Jen tak tak, Rybníkáři a Kamila Horáková. Další info najdete zde.

Plesové večery

V sobotu se od 20 hodin koná reprezentativní ples města Jindřichův Hradec v Kulturním domě Střelnice. Program slibuje bohatou tombolu, předtančení a hostem večera bude Petra Janů.

V sobotu se bude tančit také v Bechyni, kde se koná ve velkém sále sedmý ročník Plesu města. K tanci a poslechu zahraje kapela AXA. Program začíná ve 20 hodin.

Ve stejný den se pochlubí plesem i město Písek. Od 19.30 hodin se koná v Kulturním domě XI. reprezentační ples. Vystoupí taneční orchestr Metroklub České Budějovice, Duo Kamélie, slovenská cikánská cimbálovka Románo Stilo v Hudebním sále, v Uhelně bude diskotéka. Návštěvníci se mohou těšit na půlnoční překvapení.

Královéhradecký kraj

Extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long

V Deštném v Orlických horách probíhá 15. ročník extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long. Pro mushery a jejich psy je připravena trať dlouhá 222 kilometrů po stezkách Orlických hor, vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni v sobotu odpoledne.

Součástí čtyřdenního etapového závodu, kterého se účastní zhruba stovka závodníků z celé Evropy, bude jeden povinný bivak a noční etapa. Podrobný program najdete zde.

Skipark Mladé Buky potěší náročné lyžaře i rodiny s dětmi

Obec Mladé Buky se nachází v podhůří Krkonoš, v údolí řeky Úpy. Skipark Mladé Buky leží šest kilometrů od Trutnova a je dobře dostupný od hlavní silnice z Trutnova do Pece pod Sněžkou. (celý článek)

Kraj Vysočina

Dětské karnevaly

Sobota bude patřit v Jihlavě dětem. Od 15 hodin se uskuteční v hotelu Gustav Mahler dětský karneval - Sněhurka a sedm trpaslíků.

Ve stejný den potkáte děti v maskách také v Novém Městě na Moravě. Od 14.30 hodin začíná ve Velkém sále dětský karneval, připraveny jsou soutěže a různé hry.

V neděli se do roztodivných masek převlečou také děti v Havlíčkově Brodě, kde se od 14 hodin budou scházet všechny princové, princezny a jiné pohádkové postavy v Kulturním domě Ostrov.

Pozadu nezůstane ani Žďár nad Sázavou, kde se v neděli koná dětský karneval od 15 hodin. Kapacita sálu je omezená, proto je nutné koupit vstupenky v předprodeji. Další informace najdete zde.

Luka nad Jihlavou nabízejí šanci lyžařům i milovníkům památek

Dvanáct kilometrů od Jihlavy leží městys Luka nad Jihlavou. Na 554 metrů vysokém kopci si lze velice dobře zalyžovat. Lyžařský vlek tu provozuje TJ Sokol Luka nad Jihlavou. (celý článek)

Pardubický kraj

Skiinterkriterium útočí na rekord v počtu zúčastněných zemí

Důkazem, že Skiinterkriterium, mezinárodní závod žákovských kategorií ve slalomu a obřím slalomu, má ve světě dobrý zvuk, je rostoucí počet zúčastněných závodníků a zemí.

V pátek od 9.15 hodin se jede slalom ve Ski areálu Říčky v Orlických horách s vyhlášením výsledků v 19 hodin. V sobotu od 9.15 hodin se jede obří slalom s vyhlášením výsledků ihned po ukončení závodu. Od 18.30 hodin proběhne večer na rozloučenou. (celý článek)

Olomoucký kraj

Výstava cestovního ruchu

Na olomouckém výstavišti se od pátku až do neděle koná veletrh cestovního ruchu Tourism Expo 2011, s mottem "Cestování pro všechny". Prezentovat se zde bude více než 60 zástupců cestovních kanceláří a agentur z České republiky. Nebudou chybět ani vystavovatelé ze Slovenska.

Návštěvníkům se představí regionální turistické zajímavosti, památky, folklor, tradice, zvyky a speciality, včetně kulinářských. Výstaviště bude otevřeno denně od 9 do 18 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Ples ve stylu antiky

V sobotu se koná Maškarní ples pro dospělé ve Václavkově sále a klubovně VMO v Olomouci. Plesající mohou přijít v historických kostýmech, v převlecích za antické bohy a bohyně i v maskách květin. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Valašské skiareály bojují o lyžaře novinkami

Nové vleky, modernizované sjezdovky, společné skipasy, bezplatné vstupy do bazénu či kulinářské akce přímo na lyžařském svahu: to vše zažijete, pokud za lyžováním zamíříte do Beskyd a Javorníků ve Zlínském kraji. Tradiční tuzemské bašty lyžařů získávají ve valašských skiareálech vážné konkurenty. (celý článek)

Do Buchlovských hor na lyže i pod umělým osvětlením

Oblast Chřibů je mj. známá i svými lyžařskými středisky. Stupava je jedním z nich - v provozu je od roku 2001 a nachází se v nadmořské výšce 350 až 450 metrů. (celý článek)

Karlovarský kraj

Obří slalom na Klínovci

Chcete si prodloužit víkend a nevíte, kam vyrazit? Zkuste lyžařské středisko Klínovec - a pokud máte děti soutěživého typu, mohou se již 29. ledna zúčastnit obřího slalomu, který startuje sérii závodů KidsCup Klínovec 2011. (celý článek)

Jihomoravský kraj

Zaniklý svět domácích loutkových divadélek

Doby, kdy děti se zatajeným dechem sledovaly domácí loutkové představení, jsou již asi definitivně pryč. Tyto pohodové doby, kdy rodiče hrávali doma dětem divadlo, připomíná v Brně právě probíhající výstava Rodinná loutková divadélka. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Plesové večery

V pátek se setkají milovníci tance v Karviné. Reprezentační ples lázní Darkov začíná v 19 hodin v sále Společenského domu. Další informace najdete zde.

Ve stejný den se koná také 21. Obecní bál města Štramberk. Program je připraven od 19.30 hodin v Kulturním domě Štramberk. Vystoupí hudební skupina Sága, v malém sále František Černoch z Veřovic. Dále zahraje taneční skupina Step Klub Happy Girls Kopřivnice a předtančení zajistí taneční pár latinsko-amerických tanců Barbora Kratochvílová a Robert Mužný.

Praha

Výstava soch v Botanické zahradě v Troji

V pražské botanické zahradě v Troji stále probíhá výstava afrických sochařů, kteří zde v prostorách skleníku Fata Morgana vystavují svá neobyčejná díla. Moderní umění ze Zimbabwe je zde prezentováno několika desítkami soch, jež vytvořili umělci z oblasti Tengenenge. Výlet do zoo či botanické zahrady si návštěvníci mohou zpestřit o zhlédnutí nefalšované zimbabwské sochařské kultury. Vystavená díla jsou prodejná.

Plavecký spolek Vltavan oslaví výročí na plese

Vltavan, spolek plavců, vorařů a pobřežných, který patří k nejstarším existujícím spolkům v republice, letos oslaví 140 let své existence. K jubileu připravil na pátek v Národním domě na Smíchově už 140. Vltavanský ples, uvedl mluvčí spolku Jiří Mejstřík.

Členové spolku přijdou s historickými prapory, hrát budou dva orchestry, soutěžit se bude o Miss plesu. Program začíná ve 20 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Za archeologií do muzea

V Muzeu hlavního města Prahy se v pátek a v sobotu uskuteční program Seznamte se s archeologií. Zájemci se mohou těšit na povídání každodenním životě archeologů a nebudou chybět ani dokumenty z archeologických výzkumů. Dozvíte se, co je archeologie, jak probíhá archeologický výzkum, a budete mít možnost dotknout se artefaktů starých několik tisíc let. Podrobnější informace najdete zde.

Ochutnejte Evropu

Typickou evropskou produkci potravin a jejich konzumaci prostřednictvím muzejních exponátů i využitím zkušeností zaměstnanců a odborníků v potravinářství, včetně konzumentů, představuje výstava nazvaná Chuť Evropy neboli Taste of Europe. Vznikla jako mezinárodní projekt ve spolupráci devíti zemí. Až do konce července bude otevřena v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné (NZM).

"Výstava bude zahájena ve všech participujících muzeích ve Švédsku, Dánsku, Estonsku, Finsku, Maďarsku, Portugalsku, Skotsku a Slovinsku současně," řekl ředitel NZM Zdeněk Novák. Návštěvníci se podle něj mohou těšit na tématickou prezentaci produktů typických pro tu kterou zemi.

Cílem mezinárodního projektu je vytvořit hodnotovou základnu na každé partnerské straně i společně, která by mohla být užitečná pro současný i budoucí výzkum. Druhým cílem bylo získat více vědomostí o způsobech výroby a zpracovávání evropských potravin a jejich konzumace v současnosti a v historii, při současném zapojení výzkumníků, státních, neziskových a ekologických organizací i veřejnosti. Více najdete zde.

Přečtěte si také: Zimní pohádka v norském Oslu
Hlavní město Norska nabízí nejen zajímavou architekturu a krásné okolí, ale i skvělé lyžování. Článek najdete v příloze Víkend deníku Právo v pátek 28. 1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám