Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zamykání Sázavy, bramborářské slavnosti a procházky krajinou

Novinky, Lucie Poštolková
Aktualizováno

Podzimní počasí neslibuje na víkend příliš sluníčka, přesto máte jedinečnou možnost projít se krásně zabarvenou přírodou. Vodáci vyrazí na zamykání Sázavy, Hubertova jízda ukončí mysliveckou sezónu. Děti nechte pasovat na zámku nebo se s nimi vydejte na Havelské posvícení či Bramborářské slavnosti. Jestli stále váháte, tak se jděte proběhnout na čerstvý vzduch s drakem. Avizovaný sraz limuzín v Praze byl zrušen.

Článek
Středočeský kraj

Zamykání Sázavy

V sobotu se uskuteční tradiční zamykání Sázavy. Vyplouvá se v 10.30 hodin z Týnce nad Sázavou. Na řece čeká vodáky sedm jezů. Jako tradičně Bisport tento den půjčuje vybavení zdarma - neváhejte proto s objednávkou, kapacita je omezená. Plavidla budou vydána pouze závazným objednávkám. Podrobnější informace najdete zde.

Na Skalku po turistické cestě z Řevnic

Skalka je původní poutní místo s barokním kostelíkem sv. Máří Magdaleny, klášterem, poustevnou a křížovou cestou. Nachází se na vyvýšeném ostrohu nad Mníškem pod Brdy, 27 kilometrů jihozápadně od Prahy. V současné době oblíbené místo turistů je využíváno pro turistiku i v zimních měsících - míří sem běžkaři. (celý článek)

Výstava nejmladšího čínského medailisty

Ve čtvrtek bude slavnostně otevřena výstava obrázků Kin Gi Laua, nejmladšího čínského medailisty oceněného ve 38. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2010. Obrázky, které Kin Gi Lau přiveze do Lidic, jsou plné zvířat a přírody – tedy tématu, kterému se malý medailista věnuje nejraději.

K dokreslení svého výjimečného talentu bude Kin Gi během vernisáže malovat a pokusí se tak vytvořit další obrázek přímo v Lidické galerii. Během otevření budou moci návštěvníci zhlédnout video, které zachycuje Kin Gi Laua při malování ve svém prostředí – ve škole Simply Art v Hong Kongu. Další informace najdete zde.

V Mníšku anděl děti pasuje do šlechtického stavu

Na prohlídkách S andělem jsou holčičky pasovány na princezny ze zámku Mníšku a kluci odcházejí s titulem rytíři ze zámku Mníšku. Podvečerní a večerní prohlídka je určena rodinám s dětmi a do konce roku si ji můžete v Mníšku pod Brdy užít ještě třikrát. Vždy v sobotu - 16. října, 13. listopadu a 11. prosince. (celý článek)

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mníšek pod Brdy

Krásný je pohled na svět z rozhledny Pepř i z vyhlídky Máj

Pokud rádi poznáváte nová místa, určitě se za nimi vydáváte do vzdálenějších končin naší vlasti. Často se ale to nejkrásnější skrývá za nejbližším rohem, jen to objevit. Jedním z takových neznámých míst, která stojí za to navštívit, je rozhledna Pepř nedaleko hornického města Jílové u Prahy. (celý článek)

Za medvědy do Kladna

Zima se blíží a tak neváhejte s návštěvou kladenských medvědů, než se - jako každoročně - uloží k zimnímu spánku. Navštivte kladenský zámecký park s medvědáriem, kde můžete vidět dvě medvědice, Martu a Míšu. (celý článek)

Liberecký kraj

Lyžníci v Krkonošském muzeu

Krkonošské muzeum Správy KRNAP připravilo v Jilemnici zcela novou lyžařskou expozici Bílou stopou – kapitoly z dějin českého lyžování do roku 1938. Nová expozice Bílou stopou bude pestrou mozaikou, jež zachycuje vývoj lyžování na území našeho státu od zavedení prvních lyží až do roku 1938.

Představuje život prvních „skijáků“, nejstarší dochované české lyže, první lyžařské ceny a medaile. Návštěvníci se seznámí s vývojem lyžařské výzbroje a výstroje, vznikem prvních lyžařských spolků. Nechybí ani špetka lyžařského humoru či dobový filmový záznam.

Spousta zajímavých, často i unikátních exponátů, je umístěna v historicky cenných sálech starého panského pivovaru. Tomu současnou podobu vtiskl na sklonku 19. století Jan hrabě Harrach, šlechtic, který do Jilemnice přivezl první lyže. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

 Zámek Jezeří

Původní středověký hrad Jezeří byl v roce 1549 přestavěn na renesanční zámek. V 17. století zámek vyhořel a poté byl přestavěn v raně barokním stylu. Ze zámeckých interiérů vyniká především velký oválný sál, upravený na zámecké divadlo a kaple Bolestné Panny Marie se štukovou výzdobou. Do konce října je otevřený každý den od 9.00 do 16.00 hodin mimo pondělí a úterý. Začátek prohlídky zámeckých interiérů začíná vždy v celou hodinu, poslední prohlídka pak probíhá od 15:00 hodin. Více na stránkách zámku.

Plzeňský kraj

Klášterní havelské posvícení

V sobotu začne v 10 hodin tradiční Klášterní havelské posvícení v klášteře Kladruby. Nebude chybět jarmark na nádvoří kláštera, kde bude k dostání medovina, pivo, sudová vína a likéry. Zájemci se mohou vydat také na prohlídkové kruhy. Podrobné informace najdete zde.

Toulky po historických objektech jižních a západních Čech 

Vydejte se na celodenní výlet zejména po zámcích a přírodních krásách v Jihočeském a Plzeňském kraji: navštivte Blatnou, Lnáře, Nepomuk, Žinkovy, zříceninu Skálu. Pár míst, snadno dostupných z okolí Písku, kde není ani nutné účastnit se prohlídky, mnohdy i nemožné vzhledem k ročnímu období či stavu objektu. (celý článek)

Ojedinělá díla na Bienále kresby Plzeň 2010

V sálech Západočeského muzea v Plzni, Univerzitní galerie a Galerie Jiřího Trnky v Plzni bude od 7. října do 14. listopadu k vidění výstavní kolekce prací ze 7. ročníku mezinárodního Bienále kresby Plzeň 2010. Jeho výjimečností a základním východiskem je jednobarevná kresba. Takováto přehlídka je světově zcela ojedinělá, není známa jiná obdobná aktivita. Letošního ročníku se zúčastnilo 388 umělců ze 40 zemí světa, kteří předložili 1494 prací. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Divadelní Miraculum 

Od čtvrtka do pondělí probíhá v Českém Krumlově mezinárodní divadelní festival Miraculum. Koncept festivalu se orientuje na repertoár směřující k tradičním divadelním druhům, typům a formám, které umožňují v intencích současných marketingových přístupů posílit kulturně-historický potenciál destinace a vytvořit novou krumlovskou kulturní platformu. Mezinárodní divadelní festival, na kterém se představí divadelní soubory z České republiky, Rakouska a Německa, se koná jednou za dva roky. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Jazz Goes to Town

Do soboty probíhá v Hradci Králové 16. ročník Mezinárodního jazzového festivalu. Nabídne například Infinite Quintet, František Uhlíř Trio s Wolfgangem Lackerschmidem, či Marty Ehrlich´s Rites Quartet. Další informace najdete zde.

Do Prachovských skal a na Trosky aneb Jeden den v ráji

Počasí v tyto dny opět ukázalo svoji vlídnější tvář a láká k návštěvám zajímavých a turisticky přitažlivých lokalit. Takovými jsou třeba Prachovské skály v Českém ráji. Je třeba se připravit na stoupání a klesání s nádhernými vyhlídkami do krajiny. Součástí vstupního areálu jsou restaurace a stánky. Jídlo je zde podáváno formou samoobsluhy. (celý článek)

Otevřené zóny Krkonošského parku

Krkonoše jsou nejvyšším pohořím České republiky. Od října 2010 zde platí nový návštěvní řád. Nové rozšíření vstupu v druhé zóně mohou využít nejen pěší turisté, ale i vyznavači zimních sportů, například běžkaři a snowboardisté.

Pro pohyb turistů ve volném terénu je nově otevřeno přes 90 procent území parku. Druhá zóna má 3400 hektarů, což je asi šest procent z celkových 55 tisíc hektarů národního parku. V nejpřísněji chráněné první zóně platí zákaz vstupu mimo značené cesty.

Skrz celý národní park vedou těmi nejzajímavějšími místy vycházkové a naučné stezky, jako např. Rýchory, na Černohorském rašeliništi, v Čertově dole atd. Po celém parku jsou rovněž rozmístěny informační tabule, kde jsou představeny zajímavosti z okolí, z fauny i flory.

Pro invalidy je pak určena vycházková stezka v Janských Lázních.V KRNAPu byla vybudována také první cyklistická stezka. Projít se můžete také k prameni Labe, vysvěceného v roce 1684 a hojně turisticky navštěvovaného po celý rok. V roce 2004 tak byla vyhlášena např. Ptačí oblast Krkonoše, která zahrnuje celý Krkonošský národní park a vybrané části jeho ochranného pásma, ve kterých je chráněno 7 druhů ptáků.

Kraj Vysočina

Bramborářské dny

Od čtvrtka do soboty probíhá v Havlíčkově Brodě 20. ročník bramborářských dnů. Pro návštěvníky jsou připravené přednášky a prezentace odrůd brambor, soutěže studentů středních škol, ochutnávky, prodej brambor a bramborářských výrobků na Havlíčkově náměstí doprovázený bohatým kulturním programem. Podrobnější informace najdete zde.

Když počítače nebyly..

Ve Žďáru nad Sázavou mají zajímavou a nevšední výstavu s názvem Když počítače nebyly. Regionální muzeum zve všechny, aby si přišli hrát. Uvidíte zde vláčky, autíčka, panenky, loutkové divadlo, dětské hudební nástroje, stavebnice, stolní hry, karty, pexesa, papírové modely staveb, plyšáky, céčka, tváře idolů a mnoho dalšího. Zájemcům promítají dětské i naučné dobové diafilmy a některé exponáty si můžete také vyzkoušet. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Klukovský sen, holčičkám vstup povolen

Ve Východočeském muzeu v Pardubicích máte poslední možnost navštívit výstavu starých angličáků s názvem Klukovský sen, holčičkám vstup povolen. Na výstavě naleznete na 3500 modelů různých značek, počínaje nejstaršími typy britské firmy Lesney, přes španělské, francouzské a ruské značky, československými výrobky konče. Výstava je určena pro všechny, kteří si nezapomněli hrát. Každý pětistý návštěvník získá od muzea malý dárek v podobě modelu autíčka. Další informace najdete na stránkách muzea.

Prohlídka Pardubic

Žijete v Pardubicích nebo je pravidelně navštěvujete a myslíte si, že je znáte křížem krážem? Možná vás překvapí, co všechno ještě nevíte. V neděli máte možnost projít si Pardubice s průvodcem. Sraz je ve 14 hodin před recepcí Léčebných lázní Bohdaneč na Masarykově náměstí v Bohdanči. Dopředu je nutné se registrovat na recepci lázní. Podrobnosti najdete na stránkách lázní.

Olomoucký kraj

Velký Kosíř - příroda a lidé

Je nejzajímavější hanácká hora dost fotogenická? Z čeho se skládá? Co na ní roste, kvete, voní? Kdo tam žil a žije? Na všechny tyto i jiné otázky odpoví výstava Velký Kosíř - příroda a lidé, kterou připravilo muzeum Prostějovska v Prostějově.

Velký Kosíř není jen název nejznámější hanácké hory, ale i označení přírodního parku, který na svém území nabízí díky kombinaci mnoha jedinečných přírodních podmínek řadu unikátních rostlin a živočichů. Velmi zajímavý je i geologický podklad celého území a také jeho pravěké osídlení. Proto dostala výstava název „Velký Kosíř – příroda a lidé“. Výstava je prodloužena do 14. listopadu. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Vánoční výstava

Nápaditě zdobené vánoční stromky, stovky barev, tvarů a dekorů skleněných vánočních ozdob – to vše najdou návštěvníci v prostorách Galerie Mariette, která sídlí v předzámčí zámku ve Vizovicích na Zlínsku. Právě zde pořadatelé otevřeli tradiční velkou Vánoční výstavu, jejíž atmosféru mohou příchozí obdivovat denně od 9 do 17 hodin až do 23. prosince.

I když jsou lidé ve zdobení vlastních stromků docela konzervativní, vždycky se na výstavě zajímají o nové trendy. Ty určuje organizace EFSA – Evropská federace výrobců a dodavatelů dekorací a floristického materiálu. Čtyři trendy pro letošní vánoce nediktují přesně, co zavěsit na stromek, ale inspirují k „neokoukanému“ zdobení.

První trend se schovává pod názvem Vzácná karavana a je u něj patrná inspirace orientem a dávnými objevitelskými cestami. Taková „karavana“ je plná vzácných látek – damašku, sametu a brokátu a září fuchsiovou a cyklámenovou barvou. Pro ty, kdo mají malé děti a tvořivého ducha je určený trend s názvem Happy Farm.

Třetí trend s názvem Městský samet vychází z přírodních barev – zemité šedé, zelené, khaki v kombinaci s metalickou šedou a béžovou. Nejhonosněji pak působí poslední trend Noční pták. Navazuje na loňský motiv secese, obsahuje zdobnost, divadelnost, obřadnost a velkou dávku tajemství. Typický je pro tento styl motiv páva a pavího peří.

Skleněné vánoční ozdoby doplní jako každý rok výrobky místních lidových umělců – vizovické pečivo, obřadní staročeský perník, svíčky z včelího vosku, ale i další doplňkový sortiment, který umocní předvánoční pohodu, třeba české bylinné čaje a přírodní oleje nebo keramika pálená postaru dřevem nebo textilní doplňky a řada dalších drobností.

Český pohár ve skocích na trampolíně

V sobotu můžete fandit skokanům na trampolíně, kteří se utkají o Český pohár. Ve 12 hodin začíná kvalifikace v tenisové sportovní hale v Rožnově pod Radhoštěm. V 16.30 hodin pak diváci uvidí finále. Další informace najdete zde.

Týden pro zdraví ve Zlíně a Hodoníně

Celý týden až do neděle probíhá ve Zlíně a Hodoníně akce s názvem Týden pro zdraví. Pro zájemce jsou připraveny zajímavé přednášky o zdraví. V sobotu se vyráží v devět hodin na výlet, otevírají se také základní školy, kde si můžete vyzkoušet posilovnu, ale i moderní tance. Podrobný program najdete na stránkách Zlína a Hodonína.

Hubertova jízda

V sobotu se uskuteční tradiční jízda sv. Huberta - patrona myslivců a honiteb jako slavnostní ukončení jezdecké sezóny 2010. Sraz jezdců a diváků je na kolbišti v Radkově Lhotě v 10 hodin. Na 11 hodinu je naplánovaný slavný nástup a odchod na trasu. Odpoledne se předvede Vozatajský parkur, Parkur Pony i Westernový dvojboj. Další podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Noc plná tajemství, her a překvapení

Na páteční noc si Dům dětí a mládeže Sova v Chebu připravil speciální program. Noc plná tajemství, her, překvapení a zábavy v DDM Sova má tentokrát antický příběh „Souboj bez Titánů.“ Sraz účastníků je v pátek v 17.00 hodin. Ukončení akce bude v sobotu v 9.30 hod. Další informace zde.

Jazz Jam Cheb

Od čtvrtka do soboty se bude tančit v Chebu v jazzovém rytmu. Program 15. ročníku mezinárodního jazzového festivalu se odehraje ve Františkánském kostele, Velkém sále PCK a Jazzové kavárně PCK v Chebu. Program najdete zde.

Výstava Jindry Čapka

Od čtvrtka do 2. ledna 2011 se můžete vydat do galerie GVU v Chebu, kde vystavují výběry z ilustrační tvorby Jindry Čapka, který je absolventem švýcarských a německých uměleckých škol a nositelem četných domácích i zahraničních cen a uznání. Z tvorby pro nakladatelství Albatros uveďme např. ilustrace publikací Příběhy, na které svítilo slunce nebo Vítr ve vrbách, pro zahraniční nakladatelství pak ilustrace k vydání knih H. Ch. Andersena, W. Hauffa, E. T. A. Hoffmanna, O. Wilda aj. Více na stránkách galerie.

Jihomoravský kraj

Nový krytý akvapark s pěti bazény v Kuřimi

Kuřim na Brněnsku otevřela krytý akvapark. Jde o největší zařízení svého druhu na jihu Moravy. Bylo vytvořeno přestavbou a podstatným rozšířením původních krytých lázní. Nyní je tvoří pět bazénů, v zařízení jsou pivní lázně s výčepem, sauna, posilovna, tělocvična a neschází ani restaurace.

Budova byla rozšířena o přístavbu. V ní je velký relaxační bazén s divokou řekou, tobogánem a perličkovou koupelí. Neschází bazén pro děti a bazének pro předškoláky s hracím koutkem. Podrobné informace zde.

Výstava nejkrásnější české knihy roku 2009

V Moravské galerii v Brně probíhá výstava nejkrásnějších českých knih. Tradičně se prezentují výsledky soutěže českých nakladatelů, které organizují Památník národního písemnictví spolu s Ministerstvem kultury ČR. Největší konkurence byla tradičně v oblasti krásné a dětské literatury, katalogů a knih o umění, těch se probojovalo nejvíce do užšího výběru.

Soutěž s dlouhou tradicí se snaží o výběr nejkvalitnější části knižní produkce. Letošní ročník soutěže je jubilejním, pětačtyřicátým. Během tohoto dlouhého období se ze soutěže stala nejvýznamnější pravidelná událost českého knižního trhu. Letos se přihlásilo 241 knižních titulů. Výstava končí 9. ledna.

Moravskoslezský kraj

Výstava Dům a byt a Graffiti jako umění

Do neděle probíhá na ostravském výstavišti Černá louka 8. ročník výstavy Stavba-nábytek - dekorace - úsporné bydlení. Další informace najdete zde. Na stejném místě probíhá paralelní výstava Graffiti jako umění. Podrobnější informace najdete zde.

Mezinárodní festival outdoorových filmů

Od čtvrtka do 26. října ožívá Ostrava promítáním filmů Mezinárodního outdoorového festivalu. projekce se uskuteční hned na čtyřech místech: kino Vesmír, Dům knihy Librex, Klub Atlantik a ve Hvězdárně a planetáriu J. Palisy. Podrobný program najdete zde.

Nová expozice na statku v Zoo Ostrava

Nově zrekonstruovanou expozici Na statku připravila pro malé návštěvníky ostravská zoo. Vznikly nové objekty pro zvířata a přibyly také další druhy domácích zvířat dříve v zoo nechované.

Expozici Na statku, která je oblíbená zejména u dětí, obývají domácí zvířata. Malí návštěvníci si mohou některé obyvatele pohladit přímo ve výběhu, případně je nakrmit vhodnými granulemi. Ty si můžete za drobný peníz zakoupit v krmných automatech. Expozice Na statku vznikla kompletní přestavbou původní dětské kontaktní zoo. Návštěvníkům je nově celý areál zpřístupněn. Pro veřejnost je otevřena i jedna ze stájí s krávami, králíky a morčaty.

V areálu je rovněž zcela nový hrací koutek s lanovou soustavou a interaktivní model krávy v životní velikosti. Návštěvníkům je k dispozici i nové sociální zařízení včetně toalet pro handicapované. Podrobnosti najdete zde.

Praha

Hmatová výstava jehličnanová

Výstava v Botanické zahradě v Tróji seznámí vidoucí i nevidomé s různorodostí jehličnatých dřevin. Každý návštěvník si tu bude moci uvědomit, jak rozmanitý je svět jehličnanů: od živých rostlin přes šišky až po plody. Letos už druhá hmatová výstava bude stejně jako ty předchozí doplněna zvukovým průvodcem a popiskami v Braillově písmu.

Na všechny vystavené exponáty si návštěvníci musejí sáhnout. Na výstavě budete mít možnost zapojit nejen zrak, ale i hmat, čich, sluch a chuť. Po celou dobu výstavy je návštěvníkům k dispozici průvodcovská služba. Pro větší skupiny je nutná rezervace (otevřeno 9 – 17 h, výstava trvá až do 24. října).

Sraz limuzín a světový rekord

V sobotu měla do Prahy ze Stuttgartu přijet kolona asi sta limuzín. Podle ČTK je ale akce zrušena. Cesta měla být součástí párty stuttgartské homosexuální a lesbické komunity, která měla začít v pátek ve Stuttgartu a skončit v neděli právě v české metropoli. Jízda konvoje limuzín chtěla usilovat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Festival bollywoodského filmu

Do soboty probíhá v pražském kině Světozor festival bollywoodských filmů. Na stmosféru indické kultury vás naladí jarmark, který probíhá v předsálí pod schody, které vedou od pokladny kina, má otevřeno každý festivalový den (kromě pondělí) hodinu před začátkem filmu a končí po začátku poslední projekce.Podrobný program najdete zde.

Podzimní výlet do Troje s posezením ve Vinici svaté Kláry  

Při podzimních procházkách pražskou Stromovkou, během výletu do trojské zoologické či botanické zahrady by návštěvníci neměli opomenout zastavit se v malebné, přesto rozsáhlé Vinici svaté Kláry. Posezení ve viničním domku, prohlídka kostelíka a ochutnávka místních produktů zahřejí duše zachmuřené podzimním splínem. (celý článek)

Výstava Monet – Warhol

Ve středu se otevřela jedna z nejvýznamnějších evropských sbírek manželů Rity a Herberta Batlinerových společně s díly z Musea Albertiny v Národní galerii v Praze. Představuje soubor 80 děl moderního světového umění zahrnující výběr stěžejních děl od počátku 20. století až po tvorbu prvého desetiletí 21. století.

Mimořádně kvalitní soubor obrazů zahrnuje slavné Monetovy Lekníny, díla fauvistů H. Matisse, P. Bonnarda, práce německých expresionistů E. L. Kirchnera, představitelů ruské avantgardy El Lisického, K. Maleviče i surrealismu R. Magritta či M. Ernsta; z poválečného období osobnosti evropského a amerického umění druhé poloviny 20. století s díly J. Dubuffeta, Y. Kleina, F. Bacona, R. Lichtensteina, A. Warhola a ze zcela současných A. Kiefra, A. Katze a další.

Charakteristická pro tuto sbírku je skutečnost, že je zpravidla reprezentovaná vrcholnými díly umělců. Výstava potrvá do 7. ledna. Podrobnosti najdete zde.

Dosud největší a nejdražší výstava v Galerii Rudolfinum

Výstavní projekt Decadence Now! Za hranicí krajnosti prezentuje zásadní díla současných světových umělců, která odrážejí temné stránky lidské existence a reality dneška. Galerie Rudolfinum zapůjčila obrazy a objekty od 55 subjektů - galerií i umělců ze Spojených států, Evropy i Asie. Výstava je rozdělena do pěti tématických oddílů - bolest, sex, pop, šílenství a smrt. Z českých umělců jsou zastoupeni Ivan Pinkava, Josef Bolf či Václav Jirásek, ze zahraničních Damien Hirst, Cindy Shermanová, Joel Peter Witkin, Keith Haring a další. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Za medvědy do Kladna

Zima se blíží a tak neváhejte s návštěvou kladenských medvědů, než se - jako každoročně - uloží k zimnímu spánku.

Výběr článků

Načítám